Nyheder

Tidl. PET-chef: Store fejl af PET og Kriminalforsorgen i Omar-sag

Kriminalforsorgen kritiseres nu for ikke at have reageret på advarsler om, at Omar El Hussein blev mere radikaliseret, imens han sad i fængsel.

Hele tre gange advarede fængselsbetjente Kriminalforsorgen om, at den formodede gerningsmand til terrorangrebene i København viste mistænkelig adfærd, men kun en enkelt gang blev PET informeret.

Ifølge PET’s tidligere operative chef Frank Jensen har både Kriminalforsorgen og PET fejlet i Omar El Husseins tilfælde.

- For mig lyder det som om, at der er store fejl både i Kriminalforsorgen og PET. Selvfølgelig kan man sige, at der bør være et system, der automatisk videregiver sådanne meldinger om radikalisering til PET. Uden at man skal vurdere, om det er rigtigt eller ej, siger Frank Jensen.

- Når det er sagt, så bør PET, da de får meldingen i september, gå ind og kigge på, hvor meget advarslen indeholdt. Hvis de virkelig havde sagsbehandlet den melding, ville de også have fået de andre meldinger, der lå bag. Det ville være naturligt for mig, at man fik undersøgt, hvornår han blev løsladt – og om der var mulighed for at få igangsat en overvågning.

Oplysningerne kommer fra en fortrolig redegørelse fra Rigsadvokaten, som TV 2 har fået adgang til.

Her følger en kort gennemgang af forløbet omkring Omar El Hussein:

  • Den 7. maj sendte Slagelse Arrest den første mail med titlen ”radikalisering” til Kriminalforsorgens sikkerhedsenhed. Her stod bl.a. "Personalet observerer en mistænkelig adfærd hos klienten" og "Han er skulende, når personalet taler med de øvrige bandemedlemmer," stod der.
  • 22. august kom der endnu en indberetning, der lød: "Vi har tidligere oplyst om at Omar udviser ekstreme islamistiske holdninger. Efter Ramadanen er disse holdninger skærpet. Han holder sig mere og mere for sig selv. Han vil ikke være sammen med andre bandemedlemmer, hvis de ser tv med letpåklædte personer (bare arme og ben). Han dyrker ikke motion med dem, og vil ikke være på gårdtur, hvis de indtager føde under Ramadanen".
  • Og en tredje mail fra Slagelse Arrest den 25. september om observationer "der kunne tyde på radikalisering", og at Omar skulle have sagt "at han vil tage til Syrien for at kæmpe, når han bliver løsladt. Udtalelserne er ikke bekræftet, men sammenholdt med øvrige observationer, tegner der sig et billede af at hans ekstremisme skærpes".
  • Først den sidste mail endte hos PET.