SF og LA vil have exit-programmer til radikaliserede

Danske fængsler skal have særlige exit-programmer til radikaliserede fanger. Det mener SF.

I dag eksisterer der kun exit-programmer rettet mod rockere og bandemedlemmer samt exit-programmer til almindelige kriminelle. SF’s retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt forklarer partiets forslag:

- Hver gang Kriminalforsorgen møder en ung person med en ekstrem adfærd, så skal der iværksættes et særligt forløb, som går målrettet efter at bearbejde de forskruede holdninger til religion og vold, som vedkommende har. Det er vi nødt til i kampen mod potentielle terrorister.

Advaret om radikalisering
Debatten om exitprogrammer kommer, efter at Kriminalforsorgen er blevet afsløret i ikke at have reageret på advarsler om, at Omar El-Hussein blev mere radikaliseret, mens han sad i fængsel.

Hele tre gange advarede fængselsbetjente Kriminalforsorgen om, at den formodede gerningsmand til terrorangrebene i København viste mistænkelig adfærd, men kun en enkelt gang blev PET informeret.

Oplysningerne stammer fra en fortrolig redegørelse fra Rigsadvokaten, som TV 2 har fået adgang til. Ifølge denne delte Omar El-Hussein desuden celle med en IS-sympatisør - på trods af advarsler om radikalisering.

Derfor vil SF nu have implementeret nogle særlige programmer, der kan forhindre lignende sager i fremtiden.

- Vi skal have udviklet nogle særlige forløb i Kriminalforsorgen, der henvender sig til radikaliserede unge og det er en svær målgruppe at nå. Derfor må vi også tage nye metoder i brug. Det chokerer mig faktisk, at det eneste forløb vi har, er målrettet bandekriminelle, lyder det fra Karina Lorentzen.

LA og Enhedslisten bakker op
Hos Liberal Alliance støtter man op om muligheden for exit-programmer for radikaliserede kriminelle. Det fortæller retsordfører Simon Emil Ammitzbøll.

- Det er bestemt værd at se på, om vi kan lave anti-radikaliseringsprogrammer, så vi kan få folk ud af ekstrem islamisme. Det ser vi bestemt positivt på hos Liberal Alliance, siger han til TV 2 News.

Også Enhedslisten ser det som en nødvendighed, at radikalisering af danske indsatte bliver sat på dagsordenen.

- Vi har foreslået exit-programmer for radikaliserede kriminelle i mange år, og det bliver mere og mere nødvendige, siger partiets retsordfører Pernille Skipper til TV 2 NEWS.

Simon Emil Ammitzbøll kalder det desuden for "uprofessionelt", at man trods advarsler lod Omar El-Hussein pleje omgang med radikaliserede indsatte.

- Det er jo en tragedie, hvis unge mennesker, der allerede er i fare for at blive radikaliserede, bliver sat sammen med den type fanger. Vi skal jo netop sørge for, at de kommer i fællesskab med andre, der slet ikke er radikaliserede, siger han til TV 2 NEWS.