Afdragsfrie lån koster kassen – medmindre…

16x9

Danskerne er glade for det afdragsfrie realkreditlån. Det giver luft i budgettet og mulighed for at afvikle dyrere gæld.

Danskerne er glade for det afdragsfrie realkreditlån. Det giver luft i budgettet og mulighed for at afvikle dyrere gæld. I det lange løb kan det ende dog med at være en noget dyrere løsning end planlagt.

Afdragsfrie realkreditlån er for mange danskere sagen. Mange har formentligt valgt netop det afdragsfrie lån, da det giver lidt ekstra plads i budgettet i den periode, hvor der ikke betales afdrag.

Nye beregninger fra Nykredit viser dog, at det kan ende med at blive meget dyrere at vælge det afdragsfrie lån.

Et fastforrentet 2-procent lån på mere end 150.000 kroner ekstra per lånt million i form af højere renteudgifter og bidragssatser, lyder det fra forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen, der står bag beregningerne.

- Afdragsfrie lån bliver typisk valgt til, fordi den månedlige ydelse er lav, men i modsætning til lån med afdrag bliver man ved med at betale rente af den fulde hovedstol og ikke en hovedstol, der langsomt bliver mindre efterhånden, som man afdrager på lånet. Og det betyder, at det afdragsfrie lån på sigt er det dyreste lån, helt modsat af, hvad mange låntagere intuitivt føler, siger han.

Uvildig rådgiver uenig
Hans Peter Christensen, der er uvildig rådgiver og partner i rådgivningsvirksomheden Uvildige.dk, er ikke nødvendigvis enig i Johan Juul-Jensens betragtninger. 

- Afdragsfrihed er ikke nødvendigvis en dårlig forretning, men det handler naturligvis om, hvordan man forvalter de ekstra penge, man har, når man ikke betaler afdrag på sit realkreditlån, siger han til tv2.dk.

Bruger man pengene, man ellers ville have brugt på at afdrage på realkreditgælden, på at betale dyrere lån ned eller helt ud, kan det sågar være en god forretning at vælge den afdragsfrie model.

Det afhænger dog af mange forskellige faktorer, forklarer Hans Peter Christensen.

- Målt på 30 år, så er det ikke urealistisk, at man sparer 150.000 kroner. Man betaler selvfølgelig rente af et større beløb, da hovedstolen forbliver uændret, og man betaler en højere bidragssats, når man vælger det afdragsfrie, forklarer han og henviser til, at man også skal tage højde for inflation.

- Hvis jeg kan vente med at afdrage 100 kroner til om 10 år, så er de penge, jeg skal afdrage, meget mindre værd, siger han.

Du kan tjene på afdragsfriheden
Selvom det afdragsfri lån kan blive dyrt i længden, kan det derfor sagtens være, at den mest fordelagtige løsning for dig, der også betaler af på eksempelvis dyr bankgæld, et billån eller andet.

- Jeg ville personligt tage det afdragsfri lån, så jeg kan afvikle andre steder. Afdragsfrihed er en dårlig ide, hvis ikke man bruger pengene, man sparer, til at betale af på anden gæld. Aktiverer du dem ved aktiehandel, pensionsopsparing eller andet, kan det stadig være en fordel, siger Hans Peter Christensen.

Det er Johan Juul-Jensen enig i.

- Afdragsfrihed kan være det rette valg for mange. Har man har dyrere bankgæld, som man gerne vil have hurtigt af vejen, eller fordi man gennemgår en periode med lavere indtægt end den, man på længere sigt kan forvente. Men man bør blot gøre sig klart, at det er noget man betaler for, og at man derfor bør begynde at afdrage på sit realkreditlån så snart, man kan, siger han.