Nyheder

Skræmmende tal: Så mange danskere vil lide af demens i 2040

Demens er blevet en folkesygdom. Hvert år får op mod 10.000 danskere stillet diagnosen Alzheimers, som er dødelig. TV 2 har i en ny dokumentar fulgt Aage Rasmussen igennem fem år – fra han får diagnosen, og til han langsomt forsvinder. Du kan se dokumentaren på TV 2 torsdag aften klokken 20.00 eller på  TV 2 PLAY allerede nu.

Demens er en folkesygdom, som flere og flere dør af. Det viser de seneste tal fra Nationalt Videncenter for Demens.

Hvor 1.275 danskere i 2000 døde af demens, var det tal i 2013 steget til 3.411.

- Man kommer i endnu højere grad til at dø af demens i fremtiden, hvis ikke vi gør noget. Der mangler opmærksomhed blandt læger og sygehuspersonaler i forhold til, at det er en livstruende sygdom, siger Gunhild Waldemar, leder af Nationalt Videnscenter for Demens.

Stigningen skyldes især, at vi er blevet bedre til at behandle andre livstruende sygdomme som kræft og hjertesygdomme. Samtidig bliver vi ældre og ældre, og dermed øges risikoen for at blive ramt af demens.

Hvis udviklingen skal stoppes, kræver det Ifølge Gunhild Waldemar, at der bliver bevilliget flere ressourcer til forskning i sygdommen.

- Man dør ikke nødvendigvis af kræft, men man dør med sikkerhed af demens på et tidspunkt. Hvis vi skal ændre kurven, så man i fremtiden lever længere og bedre med en demens-sygdom, så man f.eks. ikke skal på plejehjem, så kræver det forskning.

En fremskrivning, som Nationalt Videncenter for Demens har foretaget, viser, at antallet af demensramte vil stige fra 90.000 danskere i dag til hele 165.000 i 2040. 

- Hvis vi ikke finder en kur mod demens, så vil det se sådan ud i fremtiden. Det er skræmmende tal, for bag hver eneste tal i statistikken, er der en stor personlig lidelse. Ikke kun for personen selv, men også for de nærmeste pårørende, siger Gunhild Waldemar og tilføjer:

- Vi har i meget høj grad brug for en national handleplan, som sætter nogle klare mål for, at demente hurtigt kan få stillet en diagnose og herefter få den rette behandling. Herudover skal der også være nogle mål for, hvordan Danmark kan bidrage til forskningen i at finde en kur. 

Årligt koster demenssygdomme samfundet omkring 24 milliarder kroner.