Nyheder

Danske kæledyr er jaget vildt: Her bliver Basse kørt ihjel med vilje

Du kan se hele historien om dyremishandling i Station 2 på TV 2 i aften klokken 20.50 og på TV 2 PLAY.

Øverst i artiklen kan du se en video af Sergiy Yaksuns hund Basse, der blev kørt ihjel med vilje i Lemvig. Vi advarer mod stærke billeder.

Danske dyreejere kan ikke være sikre på, at andre lader deres dyr være i fred. Dyremishandling foregår nemlig stadig i bredt omfang i landet.

Alene sidste år blev der anmeldt 619 dyreværnssager til politiet. Og en del af dem handler om mishandling af kæledyr. Det viser tal fra Danmarks Statistik. 

Cimmie Veje fra Roskilde har stået for tre anmeldelser, efter at tre af hendes katte er blevet skudt med et luftgevær af ukendte gerningsmænd.

En af kattene, Dimse, betalte den højeste pris og måtte aflives.

- Hun har været i et rigtigt smertehelvede. Og den, der har gjort det ved hende, fortjener at få at vide, hvad han har været med til at udsætte denne her kat for. Jeg synes simpelthen, at det er helt grotesk, at der render sådan en person rundt, siger Cimmie Veje.

Dimse blev skudt i maven af et luftgevær fra få meters afstand. Haglet passerede ind gennem katten og ødelagde Dimses blære. Med urin flydende ud i kroppen og med store smerter blev Dimse aflivet.

- Jeg forstår slet ikke, hvordan man kan gøre det her ved et dyr. Det forstår jeg ikke. Hvorfor skulle hun dø for det, hvis hun er gået ind på en andens grund? De kunne have kastet vand på hende, de kunne have gjort alt muligt andet.

Hund kørt over med vilje

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er det overvejende andre end ejeren, der mishandler dyrene. Det har Sergiy Yaksun fra Lemvig også oplevet. I 2012 mistede han sin hund, Basse.

- Basse betød rigtig meget for mig og min kone, for vi har ikke børn, så han var som et barn for os, fortæller Sergiy Yaksun.

Hunden havde flere gange gøet ad en mand, der arbejdede tæt på Sergiys hjem. En dag kørte han hunden over – ifølge retten med vilje. Basse fik knust adskillige ryghvirvler og blev omgående aflivet på dyrehospitalet. Ifølge retten blev hunden udsat for højeste grad af smerte, lidelse og angst.

- Jeg forstår ikke, at man kan gøre sådan noget mod en hund. Det er jo vanvittigt, siger Sergiy

Episoden blev fanget på video, og det fældede gerningsmanden i retten. (klippet kan du se øverst på siden). Han endte med en straf på 30 dages betinget fængsel og et halvt års frakendelse af kørekortet.

Ejere frygter for dyrene

Siden da har Sergiy fået en ny hund, og den kan nu kun opholde sig på et afgrænset område af familiens grund. Sergiy Yaksun er nemlig bange for, at gerningsmanden vil gentage forbrydelsen.

Også Cimmie Veje er bange for, hvad der kan vil ske med hendes katte. Derfor har hun sat et bur op, der gør at de ikke længere kan færdes frit.

- Jeg kan ikke længere have dem gående ude. Jeg ved jo ikke, om de kommer tilbage haltende, eller om de overhovedet kommer tilbage, hvis jeg lader dem gå uden for buret, siger Cimmie Veje.

Du kan se hele historien om dyremishandling i Station 2 på TV 2 i aften klokken 20.50 og på TV 2 PLAY.

Derfor viser TV 2 videoen

I aften sætter Station 2 fokus på dyremishandling. I indslaget viser vi en række eksempler på, hvordan dyremishandling kan foregå. Vi er klar over, at billederne kan virke stødende. Vi har dog valgt at vise klippene, da dyremishandling desværre er et meget samfundsrelevant emne, som berører mange mennesker og ikke mindst dyr.

Der falder hvert år dom i cirka 300 sager om vanrøgt af dyr i Danmark. Vi undersøger i aftenens udsendelse, hvad der får folk til at mishandle dyr. For nogle er dyremishandling nemlig blot en syg form for underholdning. Mishandlingen filmes og publiceres på nettet. I aftenens Station 2 viser vi eksempler på sådanne videoer for at dokumentere fænomenet. Det er vores vigtigste opgave at formidle og vise virkeligheden – også fra dens grimme side.

Omstrejfende dyr må ikke skydes

Siden 1. juli sidste år, har det været ulovligt at skyde katte og hunde, der strejfer på ens grund. 

Det er fortsat tilladt at fjerne dyret fra sin grund på en hensigtsmæssig måde, f.eks. ved at jage det væk eller forsøge at indfange det. 

Hvad er STATION 2?

Station 2 er hele Danmarks kriminalmagasin, og vores værter er altid klar på at vise den mere lyssky side af det danske samfund. 

Programmet blev sendt for første gang d. 18. september 1993 – med Jes Dorph-Petersen og Niels Brinch som studieværter. Det er nu mere end 800 programmer siden.

Programmet sendes på TV 2 hver torsdag kl. 20:50.

Rikke Hemmingsen er vært i 'Station 2 Efterlyst', som sendes direkte fra brændpunkter i Danmark og omtaler nye og aktuelle kriminalsager, som politiet har brug for hjælp til at opklare. Seerne får også mulighed for at følge opklaringsarbejdet med sager, der tidligere har været omtalt i 'Station 2'.

Station 2 kan ses på TV 2 PLAY.