Nyheder

Forsker slår alarm: Antallet af demente vil eksplodere

Demens er blevet en folkesygdom. Hvert år får op mod 10.000 danskere stillet diagnosen Alzheimers, som er dødelig. TV 2 har i en ny dokumentar fulgt Aage Rasmussen igennem fem år – fra han får diagnosen, og til han langsomt forsvinder. Du kan se dokumentaren på TV 2 tordag klokken 20.00.

Antallet af danskere, der rammes af demens, vil eksplodere i fremtiden.

Hvor omkring 90.000 danskere i dag lider af en demenssygdom, vil det tal i 2040 være steget til hele 165.000.

Det viser en fremskrivning foretaget af Nationalt Videnscenter for Demens.

- Hvis vi ikke finder en kur mod demens, så vil det se sådan ud i fremtiden. Det er skræmmende tal, for bag hver eneste tal i statistikken, er der en stor personlig lidelse. Ikke kun for personen selv, men også for de nærmeste pårørende, siger Gunhild Waldemar, professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens.

Risikoen for at udvikle demens stiger med alderen. Og da der i løbet af de næste mange år vil komme flere og flere ældre i Danmark, vil langt flere være i risikozonen. Samtidig er man blevet bedre til at behandle andre sygdomme såsom kræft og hjerte-kar-sygdomme, mens det halter med forskning i demens.

Derfor skal der handles nu, hvis udviklingen skal stoppes, mener Gunhild Waldemar.

- Der skal investeres i forskning. Det kræver forskning både nationalt og internationalt, hvis vi skal finde en kur, der kan stoppe sygdommen, inden den bliver alvorlig. Det kræver store investeringer.

Koster samfundets dyrt

Dette vil samtidig være en gevinst for samfundet, da demensramte er en stor udgift for økonomien. 

- Udover den personlige lidelse, så trækker sygdommen rigtig meget på samfundets ressourcer, fordi mennesker med demens i de senere stadier af sygdommen er afhængige af andre menneskers hjælp. De kommer eksempelvis på plejehjem til sidst, hvilket betyder, at der skal være folk til at passe dem, siger Gunhild Waldemar.

Årligt koster demenssygdomme samfundet omkring 24 milliarder kroner.

- Hvis vi skal ændre  kurven, så man i fremtiden lever længere og bedre med en demens-sygdom – så man fx ikke skal på plejehjem – så kræver det forskning.

- Vi har i meget høj grad brug for en national handleplan, som sætter nogle klare mål for, at demente hurtigt kan få stillet en diagnose og herefter få den rette behandling. Herudover skal der også være nogle mål for, hvordan Danmark kan bidrage til forskningen i at finde en kur.