Nyheder

Danica Curcic vinder filmbranchens største talentpris

For første gang i Nordisk Film Prisens historie er branchens største talentpris gået til en af Danmarks skuespillertalenter.

Vinderen af den prestigefyldte pris blev onsdag aften overrakt til Danica Curcic, der udover den ærefulde pris også modtog 109.000 kroner - Nordisk Films alder gange 1000 kroner. 

Michael Noer, der er filminstruktør og medlem af prisudvalget, begrundede blandt andet valget af Danica Curcic således:

- Danica er fuldstændig unik i sin tilgang til at engagere sig i en rolle. Hovedkulds kaster hun sig selv ind i tilblivelsen af en karakter og stiller sig selv fuldstændig til rådighed uden at gå på kompromis med eller slippe karakterens kerne.

- Det er derfor ikke uden grund, at årets prismodtager har travlt, men når vi er sammen med hende i biografmørket – så står tiden stille, sagde filminstruktøren fra talerstolen i biografen Imperial i København. 

Nordisk Film Prisen blev uddelt første gang i 1996, og har siden 2010, hvor prisen blev en talentpris, sat ekstra fokus på unge spirende talenter frem for etablerede navne. Prisen uddeles i forbindelse med filmfestivalen CPH PIX. 

Gennem årene er instruktører og manuskriptforfattere som Lars von Trier og Anders Thomas Jensen løbet af sted med den prestigefyldte pris. I 2014 vandt filminstruktør Daniel Dencik, mens filminstruktørerne Omar Shargawi og Kaspar Munk har vundet talentprisen de foregående to år.

Det er ikke første gang, Danica Curcic modtager hæder for sine præstationer. I 2013 havde hun sin professionelle debut som 'Lulu' på det kongelige teater, hvilket indbragte hendes første Reumert-nominering.

Siden da har Danica Curcic vundet flere priser for hendes indsats på tv, film og teater, blandt andet vandt hun Ove Sprogøe Prisen 2014, en Robert i 2015 for 'bedste kvindelige birolle' samt en Bodilpris i 2015 for 'Bedste kvindelige hovedrolle' med filmen ’Stille Hjerte’. 

Tidligere modtagere af Nordisk Film Prisen:

 • 2014 – Filminstruktør Daniel Dencik
 • 2013 – Filminstruktør Kaspar Munk
 • 2012 – Filminstruktør Omar Shargawi
 • 2011 – Manuskriptforfatter Anders Frithiof August
 • 2010 – Filminstruktørerne og manuskriptforfatterne Michael Noer og Tobias  Lindholm
 • 2009 – Prisen blev ikke uddelt
 • 2008 – Filminstruktør Henrik Ruben Genz
 • 2007 – Filminstruktør Peter Schønau Fog
 • 2006 – Filminstruktør Anders Morgenthaler
 • 2005 – Manuskriptforfatter og instruktør Anders Thomas Jensen
 • 2004 – Filminstruktør Jørgen Leth
 • 2003 – Manuskriptforfatterne Peter Thorsboe og Stig Thorsboe
 • 2002 – Manuskriptforfatter Mogens Rukov
 • 2001 – Filminstruktør Christopher Boe
 • 2000 – Filminstruktør Erik Clausen
 • 1999 – Filminstruktør Søren Kragh-Jacobsen
 • 1998 – Producer Birgitte Hald
 • 1997 – Filminstruktør Lotte Svendsen
 • 1996 – Filminstruktørerne Lars von Trier og Ole Bornedal