Trods fordomme om os selv: - Danskerne er meget generøse

En måling TV 2 har lavet i samarbejde med MEGAFON viser, at rigtig mange danskere hjælper sine medmennesker af egen fri vilje.

En måling TV 2 har lavet i samarbejde med MEGAFON viser, at rigtig mange danskere hjælper sine medmennesker af egen fri vilje. Den måling bakkes nu op af professor i sociologi ved Roskilde Universitet, Thomas P. Boje.

I Danmark hjælper vi hinanden

- Hvis man tager mennesker, der laver et organiseret regelmæssigt frivilligt arbejde og lægger dem til, der yder uformel hjælp, er andelen af danskere, der hjælper, på 54 %. Det er en meget stor procentdel og væsentlig større end i både Sydeuropa, Mellemeuropa og USA.

Opfattelsen af danskerne som et hjælpsomt folkefærd strider imod grundopfattelsen i det danske samfund, da kun 27 % mener, at vi er gode nok til at hjælpe hinanden. Den fordom kan Thomas P. Boje nikke genkendende til.

- Vi har en fordom om, at vi er mere reserverede end de spontane sydeuropæere, men det er vi sådan set ikke. Vi har en grundlæggende tillid og accept til hinanden.

Antallet af hjælpsomme danskere stiger

Thomas P. Boje har gennem længere tid beskæftiget sig med danskernes hjælpsomhed, og det går kun en vej – det er fremad. Andelen af danskerne, der gerne vil hjælpe, er steget siden 1980`erne. Dengang var det kun 25 % af befolkningen, der gerne ville hjælpe, ifølge professoren. I dag er tallet over halvdelen.

Danskerne er ikke kun blevet mere generøse med deres tid og omsorg, viser en rapport fra SFI. Flere og flere støtter familie, venner og organisationer økonomisk.

- Danskerne er meget generøse. Vi er meget tillidsfulde. Vi er meget hjælpsomme, og føler et stort ansvar for mennesker, der er i nød og har problemer, siger Thomas P. Boje.

Herunder kan du se 19 Nyhedernes indslag om de hjælpsomme danskere: