Nyheder

Tablet lokker mere end vennerne hos danske børn

Børn helt ned til fire år foretrækker at bruge tid med en iPad frem for jævnaldrende børn. 

Det skriver Politiken mandag. 

I en ny undersøgelse fra Børnerådet foretaget blandt børnehavebørn svarer to ud af tre, at de hellere vil "spille iPad end lege med andre børn". Og det bekymrer rådets formand, Per Larsen.

- Ingen ved, hvad det her egentlig betyder for børns udvikling. Det værste, man kan gøre, er at overlade børnene til sig selv og tænke, at det nok er fint alt sammen, Siger Per Larsen til Politiken.

100 forskellige institutioner 

Undersøgelsen omfatter 844 børn fra 4 til 6 år i cirka 100 tilfældigt udvalgte daginstitutioner, som alle har svaret på et talende spørgeskema, og Børnerådets medarbejdere mødte ikke et eneste barn, der ikke havde prøvet at spille på en tablet – eller en iPad, som var det ord, børnene selv brugte.

Per Larsen er ikke skræmt af de nye medier, men han opfordrer forældre til at foreslå børnene andre aktiviteter og ikke bruge tablets som "børnepasningsmaskine".

Han fremhæver over for Politiken, at når børnene fik tilbudt et lokkende alternativ til tabletten, nemlig en "sjov legeplads", valgte mere end halvdelen legepladsen.

Nye læringsmuligheder

Hos Red Barnet er man opmærksom på, hvordan tablets fylder mere og mere i børnenes hverdag, men det behøver ikke at være en negativ udvikling, da børnene også kan lære noget af det digitale legetøj.

Det mener Jon Lange, der er seniorrådgiver og ekspert i børns digitale adfærd.

- Det afspejler først og fremmest, at de digitale medier er fantastiske, og det er verdens største legeplads, og det er selvfølgelig attraktivt at være der. Hvis vi kigger ind i børnenes og univers og putter læring ind i det, så synes jeg, det er helt ok, forklarer han og advarer samtidig mod, at tablets'ene bliver en 'barnepige', der skal underholde børnene.  

- Den største bekymring er, at vi er blevet bange for at være alene og kede os. Hver eneste tomrum skal udfyldes, men det er ok at være lidt alene og passe sig selv, og det er måske der, hvor jeg ser den største udvikling de seneste 10-15 år, siger Jon Lange til TV 2.

Faldgruber ved undersøgelsen

En naturlig svaghed ved undersøgelsen er, at små børn mellem 4 og 6 år vil være mere vilkårlige i deres svar og ikke kan overskue de fulde konsekvenser af svarene. Men Børnerådets undersøgelse peger entydigt i samme retning: iPads fylder meget i de små børns liv. 60 procent svarer, at de mest sidder med iPaden alene derhjemme, og 51 procent har selv prøvet at finde en film på netstreamingtjenesten Netflix, skriver Politiken.

Medieforskerne er generelt ikke så bekymrede, for de ser ikke en modsætning mellem at lege og at bruge en iPad. Medieforsker Helle Strandgaard Jensen henviser til en ny stor EU-undersøgelse, som viser, at digitale medier er en naturlig del af 0-6-årige europæiske børns barndom, men ikke den dominerende del. Og hun mener, at børnenes svar i Børnerådets undersøgelse især afspejler forældrenes holdning og egen brug af tablets.

- Ny forskning viser, at hvis forældre bruger tablets som belønning, oplever børn dem som meget tiltrækkende, siger Helle Strandgaard Jensen, der er adjunkt på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

Hun forklarer, at børns analoge og digitale leg i dag fletter sig ind i hinanden. Legen på legepladsen er inspireret af spil fra skærmen, og omvendt ser børnene film og spiller spil med de figurer, der indgår i legen med vennerne, skriver Politiken.