Psykolog: Hafida-sag ville næppe ske i Tyskland

I Danmark kan en forælder få forældremyndigheden over sine børn, selvom vedkommende har slået den anden forælder ihjel. Men det ville ikke ske i Tyskland.

Det siger psykolog Linda van Steenacker til TV 2.

Hun arbejder med den slags sager i Tyskland og kender ikke til tilfælde som den danske Hafida-sag, hvor en mand dræbte sin ekskone og derefter fik forældremyndigheden over parrets børn.

- Her siger man, at forældre har ret til deres børn, men de har også en pligt til at beskytte deres børn, siger hun.

Linda van Steenacker fortæller, at man i Tyskland mister forældremyndigheden, hvis man slår sine børns anden forælder ihjel, og herefter kan man søge om at få den igen i retten. Men hun kender ingen sager, hvor det er lykkedes.

- Her ser man pĂĄ, hvad det betyder for barnet, at en far har slĂĄet sit barns mor ihjel, og man vil ud fra min erfaring vurdere, at det er en skade for barnet, siger Linda van Steenacker.

Enhedslisten: Vi se pĂĄ andre landes erfaringer

Enhedslistens socialordfører Pernille Skipper mener, at det er vigtigt for politikerne at se på andre landes erfaringer i lignende sager, og hvordan man vurderer, hvad der er bedst for barnet.

- Det, vi allesammen er enige om pĂĄ tværs af alle partierne, er, at vi skal have en lovgivning, der sikrer barnets tarv, siger hun.

- Men er det virkelig at sikre barnets tarv, at det skal være hos en forælder, der har kastet dem ud i en stor sorg, og som måske skal sidde i fængsel i mange år, siger hun videre.

Hun og de andre partiers socialordførere skal efter påske drøfte den nuværende lovgivning med socialminister Manu Sareen.

I forældreansvarslovens paragraf 15 står der, at man får forældremyndigheden, selvom man har slået den anden forælder ihjel, med mindre noget taler imod det.

Det er sket i Hafida-sagen, hvor Anders Larsen har erkendt, at han i juli sidste ĂĄr slog sin ekskone Hafida Bourouih ihjel. 

Det har vakt kritik fra flere partiers socialordførere og Red Barnet. Her siger generalsekretær Mimi Jakobsen, at loven er ”fuldstændig gak”.

Hafida-drabet

  • 29. juli sidste ĂĄr blev liget af den 39-ĂĄrige mor til to fra Glostrup, Hafida Bourouih, fundet pĂĄ Sydsjælland efter, at hun havde været savnet siden 24. juli.
  • Da havde hendes tidligere samlever allerede været varetægtsfængslet i tre døgn, sigtet for drab.
  • Anders Larsen har erkendt at have kvalt Hafida Bourouih i familiens lejlighed i Glostrup og efterfølgende skilt sig af med liget.
  • Ifølge gerningsmandens forklaring til politiet var drabet resultatet af et skænderi, der røg ud af proportioner.