Laboratorie-bøf på vej: Én muskel giver 10.000 kg kød

16x9
Kød dyrket i laboratorier kan være fremtiden. Foto: Scanpix.

I 2013 smagte verden for første gang kød, der var blevet dyrket i et laboratorium.

I 2013 smagte verden for første gang kød, der var blevet dyrket i et laboratorium. Dengang kostede 250 gram kød næsten halvanden million kroner, men nu er den pris allerede faldet til en kilopris på lidt over 400 kroner, og den pris vil kun falde i de kommende år.

Det er den hollandske professor Mark Post, der først gav verden det kunstige kød, og han har også været medvirkende til, at prisen er faldet markant. Professoren mener, at verden har et stort behov for "alternativt" kød, og snart vil der opstå en ny industri, der producerer kød i laboratorier og ikke i naturen.

Verden har behov for kunstigt kød
Det er ifølge professoren spild af ressourcer og mad at bruge køer som mellemled til at producere kød.

- Koen er et meget ineffektivt dyr, når det kommer til at konvertere grøntsagsproteiner. Vi mister rigtig meget mad ved at give det til dyrene som mellemled, udtaler Mark Post til australske ABC.

Udover, at de danske køer ikke er gode nok til at vokse sig store i forhold til den mængde af foder de får, er der heller ikke nok kvæg på verdensplan til at tilfredsstille behovet for bøffer, cuvetter og rib-eye steaks.

- Med kun et lille stykke fra en enkel muskel, kan vi producere 10.000 kilo kød, påstår Mark Post.

Køer belaster miljøet
Det er ikke kun ud fra et ressourcebehov, det kan give god mening at producere kød i et laboratorium, fremfor på den naturlige måde.

Køer, og særligt deres udledning af metangas, er særdeles skadelige for miljøet. Faktisk er kødindustrien mere skadelig for miljøet end transportindustrien, hvilket får Mark Post til at kalde den naturlige produktion af kød for ”usund”.

Professor Mark Post.
Professor Mark Post. Foto: Maastricht Universitet.

Trussel mod kødindustrien
Udviklingen er en trussel mod kvægindustrien, der indenfor de kommende år får konkurrence af det kunstige alternativ. Da diverse smagsdommere smagte det kunstige kød i 2013 var anmeldelserne forbavsende gode.

Den hollandske forsker og hans team vurderer, at de i løbet af en årrække kan konkurrere på både smag og pris med det konventionelle kød.

- Jeg tror at vi i løbet af 20-30 år har en leve- og bæredygtig industri til at producere alternativt oksekød.