Nyheder

Fakta: Skat og de mange beklagelser

Skat er søndag løbet ind i et nyt uvejr. 

Det sker, efter Politiken kan afsløre, at en gruppe boligejeres klager er blevet afvist af Skat, selvom myndighedens vurderinger er blevet underkendt af et ankenævn. 

Skat beklager hændelsen, og understreger at der er tale om en fejl. 

PĂĄ listen nedenunder kan du se, hvor mange gange Skat har undskyldt for møgsager de sidste to ĂĄr. 

29. marts 2015: Skat beklager fejlagtigt svar til boligejere i Hørsholm

En række boligejeres klager bliver afvist af Skat, selvom dens vurderinger af borgernes grundværdier er blevet underkendt af et ankenævn. Det skriver Politiken. 

Nogle af beboerne i Hørsholm havde direkte henvist til en afgørelse om en konkret ejendom, som Vurderingsankenævn Nordsjælland havde truffet i november 2013.

Men Skats medarbejder undlod bevidst at læse afgørelsen. I stedet fandt han på en urigtig forklaring om, at det kunne være ejendommens placering ved en jernbane, der havde udløst ankenævnets nedslag i grundværdien, skriver Politiken.

Sagen fĂĄr Sanne Kjær, underdirektør i Skat med ansvar for ejendomme, til at beklage fremgangsmĂĄden og den lange behandlingstid. 

- Det er beklageligt, at der gĂĄr sĂĄ lang tid, men jeg kan garantere, at disse borgere ender med det korrekte resultat for, hvad der skal betales i skat, siger Sanne Kjær til Politiken. 

Hun understreger samtidig, at alle, der har ret til at fĂĄ genoptaget deres ejendomsvurdering, selvfølgelig vil fĂĄ det. 

2. marts 2015: Skat beklager, at man har ignoreret oplysninger om skattely

Et internationalt konsortium af journalister kan i februar afsløre, at den multinationale storbank HSBC har hjulpet dens private kunder med at skjule 666 mia. kr. i Schweiz. 

Blandt dem er 314 kunder med tilknytning til Danmark, som i alt havde placeret 4,8 mia. kr. i banken i ĂĄrene 2005-07. Listen med kunder blev lækket til myndighederne tilbage i 2009 af en tidligere it-medarbejder i HSBC. 

Men selvom myndighederne i en lang række europæiske lande efterfølgende kradser milliarder af kroner ind i restskat, undlader Skat at bede om at fĂĄ listen udleveret. En intern undersøgelse viser efterfølgende, at Skat bevidst har ignoreret oplysningerne i seks ĂĄr. 

- Det er ikke godt nok, og det mĂĄ ikke gentage sig (...) Der lægger jeg mig fuldstændig ned og beklager, siger Jesper Rønnow Simonsen, direktør i Skat. 

3. november 2014: Topembedsmand beklager at have spredt homorygte

BT skriver i 2010, at Helle Thorning-Schmidts (S) mand, Stephen Kinnock, ikke betaler skat i Danmark. 

Skat frikender efterfølgende Stephen Kinnock, da han ikke skattepligtig herhjemme, fordi han opholder sig størstedelen af ĂĄret i Schweiz, hvor han arbejder. 

Senere lækker en eller flere ukendte personer den fortrolige afgørelse til BT. Det fĂĄr daværende justitsminister, Morten Bødskov (S), til at nedsætte Skattesagskommisionen. 

Her kommer det frem, at den tidligere direktør for Skat i København, Erling Andersen, er ansvarlig for at have spredt et rygte om, at Stephen Kinnock er homoseksuel. 

- Jeg beklager naturligvis, at jeg uberettiget har viderebragt en information af personlig karakter, men jeg konstaterer samtidig, at kommissionen udtrykkeligt anfører, at der under de foreliggende omstændigheder ikke er tale om en grov overtrædelse af min tavshedspligt, skriver Erling Andersen til DR Nyheder.

Erling Andersen blev fyret fra direktionen i november 2014 og er i dag programchef hos Skat. 

28. august 2013: Kasi-Jesper fĂĄr megaundskyldning af Skat

Skat mener at have et millionstort udestĂĄende med den danske erhvervsmand Jesper "Kasi" Nielsen, der blev hovedrig ved at distribuere Pandora-smykker i Tyskland. 

BT og Jyllands-Posten kan efterfølgende fortælle, at medarbejdere fra Skat har truet Jesper Nielsen med at gĂĄ personligt efter ham og hans familie, hvis ikke de betalte 44 mio. kr. ekstra i skat. 

Afsløringerne medfører en intern undersøgelse i Skat, der fĂĄr store disciplinære konsekvenser for de involverede medarbejdere. 

Det fĂĄr efterfølgende skattedirektør Erling Andersen til at skrive et personligt brev til Jesper Nielsen. 

I brevet kalder Erling Andersen ifølge BT behandlingen af Kasi-familien for "betænkelig", "kritisabel", "ulovlig", "helt utilstedelig", "retssikkerhedsmæssig stærkt betænkelig" og præget af "alvorlige retssikkerhedsmæssige problemer", ligesom Kasi-familien har været udsat for et "helt utilbørligt pres".

Han skriver desuden, at Skat "skal beklage disse kritisable forhold under sagsbehandlingen," men at million-skattekravet mod Kasi-familien opretholdes.

17. april 2013: Skat undskylder over for 19.000 pensionister

Skat foreslĂĄr 19.000 pensionister, at de hæver deres skattepligtige indkomst pga. en stigning i deres offentlige ydelser. 

Senere viser det sig dog, at de pĂĄgældende borgere af naturlige ĂĄrsager aldrig har modtaget de arbejdsløshedsdagpenge eller sygedagpenge, som Skat mente ville forhøje deres skattepligtige indkomst. 

Skat erkender, at der er tale om en fejl og beklager den.

- Der er tale om en systemfejl, der har ramt omkring 19.000 pensionister. Vi sørger nu for at fĂĄ fejlen rettet, hvis borgerne ikke selv har gjort det, siger Richard Hanlov, underdirektør i Skat, til Berlingske.