Nyheder

Brintbombe på Grønland: Jens var første mand på stedet

Den 21. januar 1968 blev Grønland ramt af landets største atomare katastrofe, da et amerikansk B52 Stratofortress-bombefly styrtede ned tæt på Thulebasen. 

Med sig havde maskinen fire brintbomber, nogle af de kraftigste bomber i atomvåben-familien.

Det til trods for at Danmarks officielle politik var, at man var en atomvåbenfri zone, og at amerikanerne hverken måtte opbevare eller transportere våben i Grønland. 

Ved flystyrtet eksploderede bombernes konventionelle sprængstof, ligesom det radioaktive materiale blev spredt ud over ulykkesstedet. Seks besætningsmedlemmer nåede at slippe ud af flyskroget ved at aktivere deres katapultsæder, mens det sidste besætningsmedlem døde i ulykken. 

Flere dødsfald

Episoden udløste en kæmpe politisk skandale i Danmark, som der først blev sat punktum ved i 1995. Her blev det endelig afsløret, at daværende statsminister H.C. Hansen (S) i et brev i 1957 gav amerikanerne tilladelse til at have atomvåben på dansk territorium. 

Sideløbende med den indenrigspolitiske skandale i Danmark kæmpede de såkaldte Thulearbejdere, der ryddede op efter ulykken, i de efterfølgende år med høj dødelighed. 

De mange dødsfald var forårsaget af kræft, som ofrene havde udviklet efter at have været i nærkontakt med det radioaktive materiale fra brintbomberne. 

Filmen Idealisten, der har premiere 9. april, skildrer journalist Poul Brinks kamp for at afdække sagen. TV 2 har i den forbindelse talt med flere vidner til ulykken.

Første mand på stedet

Et af vidnerne er Jens Zinglersen, der i 1968 arbejde som speditør for Kongelige Grønlandske Handel. 

Den i dag 81-årige danske mand havde dengang sin egen hundeslæde og var som den første person fremme ved stedet, hvor B52-maskinen styrtede ned. 

- Lige pludselig opstår der et ildhav, der bevæger sig på tværs af min synsvinkel langt ude på havisen. Derefter hører jeg en meget voldsom eksplosion, forklarer Jens Zinglersen.

Se hele interviewet i toppen af artiklen og se mere i TV 2 NYHEDERNE søndag kl 19.