Nyheder

Mor: HPV-vaccine har ødelagt min datters liv

Se TV 2-dokumentaren 'De Vaccinerede Piger - Syge og Svigtede'  TV 2 Play.

Det har haft alvorlige konsekvenser for Trine Wichmand Larsens teenagedatter, at hun for et par år siden fik HPV-vaccinen. 

Siden da har hun nemlig døjet med bivirkninger som koncentrationsbesvær og voldsom hovedpine. Lidelser, der har alvorlige konsekvenser i dagligdagen. 

- Hun kan ikke leve et normalt liv, hun kan ikke passe sin skole, og hun har ikke mulighed for at deltage i de fritidsaktiviteter, man normalt gør i den alder, siger Trine Wichmand Larsen til TV 2 News.

Hun mistænker HPV-vaccinen for at være kilden til bivirkningerne. 

Flere tilfælde

På en afdeling på Frederiksberg Hospital kommer mange af de piger, som mener, at have fået alvorlige bivirkninger, efter de er blevet vaccineret mod livmoderhalskræft med den såkaldte HPV-vaccine. 

- De er alle sammen svimle, de besvimer, og så har langt de fleste af dem svær hovedpine – tit kronisk hovedpine. De har mavesmerter og kvalme. De har underlige muskelbevægelser, de ikke kan styre. Og så er de meget trætte, siger Louise Brinth, læge på Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital.

Louise Brinth har indtil nu undersøgt omkring 80 piger, og hun mistænker, at det kan være HPV-vaccinen, der har gjort pigerne syge.

Blevet latterliggjort

Indtil videre har der manglet et samlet behandlingsprogram for piger, der mistænkes for at lide af bivirkninger fra HPV-vaccinen. 

Fremover vil der dog ifølge Politiken være fem hospitsalafdelinger - et for hver region - der tager sig af patienter med symptomerne. 

Tiltaget glæder Trine Wichmand Larsen, hvis datter flere gange har løbet panden mod muren i systemet.

- Det er fantastisk, for vi er mange, der har suset rundt i systemet og nærmest er blevet latterliggjort. Det er fantastisk, at man samler os og laver et forløb, siger Trine Wichmand Larsen. 

Hun lægger ikke skjul på sin frustration over måden, hendes datter er blevet behandlet på. 

- Vi har hørt alt fra, at det jo er svært at være teenager, og at der også er andre, der besvimer. Det er blevet kørt over på os som værende teenageproblemer. 

Synes du, I er blevet taget alvorligt?

- Nej, det synes jeg ikke på nogen måde. 

Læs alle 47 pigers historier om, hvordan de er blevet syge:

De vaccinerede piger: Indsprøjtningerne gjorde os syge

TV 2 har været i kontakt med og mødtes med en lang række piger og kvinder, der mener, at de er blevet syge efter at have fået HPV-vaccinen Gardasil. Læs deres historier herunder.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

TV 2 har kontaktet kvinderne på forskellige sociale medier i grupper, hvor de mødes og diskuterer deres symptomer. Andre har selv henvendt sig til os, da de hørte, at vi arbejdede med emnet.

De har alle udfyldt et spørgeskema, hvor de har beskrevet deres symptomer og tidspunkter for vaccination. Vi har bedt om fuld adgang til enkelte af kvindernes lægejournaler. Er de under 18 år har forældre givet lov til, at de kunne deltage.

Foto(s): Per Arnesen/TV 2 og privatfotos

De vaccinerede piger

Tal om HPV-vaccinen fra Sundhedsstyrelsen

  • Årstal - solgte doser - indberetninger - alvorlige
  • 2009: 347.690 - 288 - 25
  • 2010: 151.476 - 66 - 5
  • 2011: 163.374 - 43 - 6
  • 2012: 349.730 - 96 - 18
  • 2013: 488.224 - 511 - 177
  • 2014*: 92.200 - 155 - 52 *tal frem til 30/9

Info: Antallet af solgte doser er ikke et billede på antal vaccinerede, idet der skal 2-3 doser til, før man er vaccineret. Det anslås at omkring en halv million danske piger er vaccineret.

HPV-vaccinen

  • HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009 og anbefales i dag til alle piger i 12-års alderen.
  • Ifølge Sundhedsstyrelsen har de siden vaccinen blev indført og til og med første kvartal 2015 modtaget i alt 1305 indberetninger om vaccinen.
  • Heraf er 363 blevet klassificeret som alvorlige.