Nyheder

'Folk, du hilser på hver dag': Her er den typiske butikstyv

Er det organiserede østeuropæere med russerposer? Langfingrede skolebørn? Eller de lokale rødder? 

Nej. De typiske butikstyve er helt almindelige borgere. Hr. og fru Danmark. Ung som gammel. 

En undersøgelse, De Samvirkende Købmænd har foretaget, viser, at købmændene oplever flest langfingrede "almindelige mennesker". 62 procent af de adspurgte svarer, at det typisk er lokale indbyggere, der stjæler i dagligvarebutikkerne. Og det er markant flere end både de frygtede østeurpæiske tyvebander (40 procent, red.) eller børn under 15 år (35 procent, red.).  

- Det er alle typer kunder. Lige fra børn til pensionister. Man kan ikke sige, at det er en bestemt aldersgruppe eller en bestemt type. Det er meget repræsentativt, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop. 

- Man kan virkelig blive overrasket nogle gange. Det er jo folk, man har hilst på i flere år, som man pludselig tager for butikstyveri. Man kan ikke se det på folk, siger købmand Christian Winther fra Løvbjerg i Fredericia.

En frossen and

Parfume, kød, dyr vin, barberblade, chokolade, kondomer, batterier og kaffe er nogle af varerne i den dyre ende, der er populære hos butikstyvene. Det har de seneste år fået butikker til at placere de populære varer tæt på kasserne, så ekspedienter kan holde øje med dem. 

Flere steder er der kommet lås på køledisken med det dyre kød, så folk ikke smutter med en mørbrad under jakken. Og i visse butikker har de skruet lågene af pulverkaffen. Låget får man så først udleveret ved kassen. 

Men også helt almindelige billige varer forlader butikkerne uden nogensinde at have ligget på kassebåndet. 

I Løvbjerg i Fredericia sætter personalet tyverisikringer på alt fra dyre varer til små synåle og Holly-chokoladebarer. For butikstyve har tilsyneladende ingen bagatelgrænse. 

- Det er helt almindelige ting, de tager. En pakke batterier, fødevarer eller noget totalt ligegyldigt. Slik, kød alt… Selvom det ikke koster nogen penge, fortæller Christian Winther undrende. 

- De har måske handlet for et stort beløb og så lige stukket en lille dum ting i lommen, selvom de sagtens kan betale for den. Det giver som regel ikke nogen mening, siger han og fortæller om en rigmandskone, han engang tog på fersk gerning med en frossen and under jakken. 

- Jeg tror, hun gik og kedede sig, griner han. 

Spændingssøgende uden samvittighed 

En britisk undersøgelse viser, at der kan være noget om snakken, når man antager, at folk, der ellers ikke lider nogen nød, stjæler for at få lidt spænding i livet. 

Ifølge undersøgelsen, der er gengivet i det danske magasin Psykolog Nyt, var der langt flere butikstyve blandt tilsyneladende almindelige butikskunder, end forskerne lige havde regnet med.

De britiske psykologer fik en flok kunder til at besvare et anonymt spørgeskema. Og her svarede ca. 15 procent, at de godt kunne finde på at rapse lidt i ny og næ. De mente ifølge undersøgelsen, at det ikke ”skadede” at stjæle lidt. De syntes også, det kunne være ”spændende”. 

En lille personlighedstest viste, at langfingrede butikskunder var lidt anderledes sammensat end kunderne, der ikke kunne drømme om at tage noget uden at betale for det.

De var blandt andet mere spændingssøgende og mindre venlige og hensynsfulde over for andre - og deres samvittighed kunne ligge på et lille sted i forhold til resten af kunderne. 

Og så konkluderede de britiske forskere også, at butikstyvene i gennemsnit er mindre intelligente. Hvis man var i tvivl om, hvorvidt det er dumt at stjæle... 

De lokale er værst til at rapse

Hvem udøver typisk butikstyveri? 

62 pct. af købmændene svarer lokale indbyggere

40 pct. østeuropæiske bander

35 pct. børn under 15.

15 ukendt

10 pct. ansatte/tidl. Ansatte

12 ved ikke

7 pct. lokale bander

Hvad stjæler de oftest?

Fødevarer: 78,16 pct. 

Kosmetik og personlig pleje: 55 pct.

Spiritus og vin: 31 pct.

Cigaretter: 11 pct.

Undersøgelsen er foretaget af De Samvirkende Købmænd. 106 købmænd har deltaget.