Nyheder

Gratis filmtjeneste overhaler Netflix: For godt til at være lovligt

 Polfoto

Et enkelt klik, og så er de der alle de film og Tv-serier, som du har lyst til at se.

I flere lande er Popcorn Time nu større end streamingtjenesten Netflix. Og forståeligt nok. For her er et utal af film, også de helt nye – og de er gratis.

Popcorn Time er blevet den app, som Hollywood frygter mest. Det skriver Berlingske.

Men alt er ikke fryd og gammen. For uanset, hvad bagmændene bag Popcorn Time siger, så kan tjenesten ikke være lovlig.

Netflix’ største rival

Selvom der kan stilles spørgsmålstegn ved streamingtjenestens juridiske grundlag, så er det ikke noget, der holder brugerne tilbage.

Popcorn Time er på rekordtid blevet den største rival til Netflix.

For eksempel fremgår det af Netflix’ kvartalsregnskab fra sidste måned, at flere hollændere i dag søger efter Popcorn Time end efter Netflix på internettet.

Men det er ikke bare Holland. Popcorn Time er tilgængeligt på 44 sprog, og hvis man ser på google-søgninger i lande som Italien, Portugal og Spanien, er Popcorn Time også mere populært end Netflix, skriver Bloombergbusiness.

I vores naboland Sverige oplever den svenske filial 100.000 download af sin app om dagen, oplyser en talsmand til magasinet Wired.

Gratis og nemt

Der er flere forklaringer på, hvorfor Popcorn Time på rekordtid er blevet så populære, skriver Berlingske.

En af dem er, at tjenesten er gratis. En anden forklaring er, at der ikke findes en tjeneste a la Spotify til film og serier. Her er udvalget af streaming stadig begrænset, og det er fordelt på mange udbydere, der køber sig eksklusivt til tilbuddene.

En tredje forklaring er Popcorn Times design, som er meget enkelt og ikke ligner noget, der er ulovligt.

Går man ind på deres app, vil man finde noget, der til forveksling ligner Netflix.

Her vil man blive mødt af en indbydende oversigt over film og TV-serier illustreret med ikoner ledsaget af anmeldelser fra anerkendte sites som Imdb.com.

Man kan meget nemt søge efter bestemte genrer, og man kan uden problemer se spritnye film som ’for eksempel ’Teorien om alting'.

Det er faktisk lavet så godt, at mange brugere ikke er klar over, at det er en ulovlig udbyder.

- Når vi skriver til folk, er de ofte ikke klar over, at de ser piratfilm, siger Kyle Reed fra Ceg Tek, som er et konsulentfirma, som sporer brugere, der bryder ophavsretten.

Ceg Tek vurderer, at Popcorn Times popularitet er steget med 400 procent i USA siden sommer og nu sidder på en niendedel af al amerikansk pirateri, skriver Berlingske.

Det er ulovligt

Alt imens Popcorn Time popper lystigt derudaf og vokser sig større og større, så er der også en slagside.

Myndighederne har forsøgt at gøre, hvad de kan for at komme Popcorn Time til livs.

I sidste måned lukkede myndighederne for eksempel et af de populære domænenavne Time4popcorn.eu, men de er nu tilbage under et andet og svensk domænenavn, skriver Berlingske.

En talsmand for de svenske frivillige siger, at han og hans kolleger ikke gør noget ulovligt, men blot samler eksisterende BitTorent-filer, som ligger på andre computere og servere..

Men det er formentlig juridisk ønsketænkning, siger chefjuristen hos Electronic Foundation til Wired.

- Hvis du i domstolenes øjne bliver opfattet som en tjeneste, der opfordrer brugerne til at krænke andres ophavsret – så har du et problem, siger Cornynne Mcsherry.

Bagmændene bag en lignende tjeneste, Pirate Bay, blev i 2009 idømt et års fængsel og en bøde på 30 mio. svenske kroner.

Foreløbigt er bagmændene bag Popcorn Time gået uden om straf.  De vil snart begynde at bruge et nyt netværkssystem, som gør dem endnu sværere at finde og fange.