Nyheder

Skal man være bange for den store stygge ulv?

Det ser ganske makabert ud, resterne som ulven har levnet i Kolding Skov. Det ene rådyr mangler hovedet. Og to andre er praktisk talt halv-spiste. Der er kun henholdsvis for- og bagkrop tilbage. 

Borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen, anerkender også, at en del borgere vil være utrygge ved, at der huserer en ulv i området. Kolding Kommune vil derfor holde et informationsmøde for at berolige byens borgere efter, at en ulv har huseret i Kolding Skov og nedlagt tre rådyr

Kommunen tog fredag morgen kontakt til blandt andet daginstitutioner, der grænser op til skoven. Og budskabet fra eksperterne i Naturstyrelsen er, at man ikke skal være bange for at tage børnene med på skovtur. 

- En del mennesker nærer en instinktiv frygt for ulven. Den skal vi naturligvis anerkende, siger borgmester Jørn Pedersen om baggrunden for mødet, hvor eksperter fra Naturstyrelsen vil fortælle om ulven og besvare spørgsmål. 

Borgmesteren betegner det som "fascinerende", at ulven efter knap 200 års fravær er tilbage i Danmark, selvom den skaber frygt hos nogle. 

Zoolog Mikkel Stelvig fra Zoologisk Have i København mener dog ikke, man skal frygte, at en omstrejfende ulv vil tage ens hund, kat eller et børnehavebarn.

- Nej, det ville jeg ikke være bange for. Ulve går - ligesom mange andre rovdyr - efter et bytte, de kender. Hvis ulven har gode erfaringer med rådyr og harer, så går de efter dem igen. Der er ingen ulve, der pludselig vil få lyst til at angribe mennesker, siger Mikkel Stelvig og stempler myten om ulve, der angriber mennesker som en gammel skrøne.

- Ulve er utrolig sky. Selv her i Zoologisk Have, hvor de ellers er vant til både besøgende og dyrepassere, er de bange for mennesker, siger zoologen.

"Kolding-ulven" har siden midten af februar nedlagt tre rådyr i Kolding Skov, der går som en grøn kile ind i byen. Først troede man, at det var en stor løs hund, der havde dræbt rådyrene, men DNA-analyser viser nu, at det var en ulv.

En af dem, der med rette er lidt bekymret, er Torkild Kjær. Han er fåreavler, og hans dyr græsser netop i en fold ved skoven, hvor ulven har været på spil. 

Torkild Kjær blev advaret om ulven fredag morgen, da kommunen havde fastslået, at der var tale om en ulv. Han har endnu ikke taget nogle forholdsregler, fordi alle hans får er i stald for at læmme. Men så snart de har fået små påskelam, skal de ud på græs igen. 

- Og så har vi balladen, lyder det fra den frustrerede fåreavler.

- Når sådan en ulv trasker rundt i landskabet, kommer den jo nemt tilbage igen. Jeg lukker 6-800 får og lam ud i slutningen af april. Det er da spændende, hvad vi lukker dem ud til. Det kan godt virke lidt skræmmende, når man tænker på det. Men hvad skal man gøre? Jeg kan jo ikke holde dem indenfor, siger Torkild Kjær. 

Han har endnu ikke været påvirket af, at ulvene de senere år er kommet til Danmark. Men han kender andre fåreavlere, hvis dyr har måttet lade livet i ulvens gab. Og det får ham til at være nervøs for sine dyr. Om han serverer et gigantisk tag-selv-bord til ulven.

Og han frygter ikke kun for dem, som ulven måtte æde, men også for de får og lam, der skal se på det. 

- Et er, at der er en økonomisk kompensation, hvis man kan bevise, at det er en ulv, der har dræbt ens dyr. Noget andet er den skade, der sker på de får, der ikke bliver ædt. De bliver jo skræmt fra vid og sans. Det er jo ikke trygt for dem, hvis der kommer en ulv på besøg. Jeg kan sagtens forestille mig, at det kunne påvirke dem, så de bliver nervøse, når folk går tur med en hund nær folden. Og måske vil det også forskrække dem så meget, at det påvirker fårenes lyst til at tage sig af deres lam. Jeg ved det ikke, men det kunne jeg sagtens forestille mig. Det er da en situation, jeg gerne vil undgå, siger Torkild Kjær. 

Her kan du se, hvor de dræbte rådyr blev fundet: