Nyheder

Bare vent... Der kommer flere ulve til byerne

Da en ulv i februar åd tre rådyr i et skovområde i Kolding, var det første gang, ulven er opdaget så tæt på mennesker og bebyggelse. 

Men vi kan lige så godt vænne os til det. Jo flere ulve, der kommer til Danmark, des flere af dem vil trække tættere mod byerne for at finde mad. 

- Ulveforskere i Sydeuropa har observeret, at ulven er meget tilpasningsdygtig. I Sydeuropa, hvor man har haft ulve i mange år, tilpasser de sig fint til bynære miljøer. Der kan man nu se spor efter ulve på marker og i skovbryn, fortæller Mikkel Stelvig, der er zoolog ved Zoologisk Have i København. 

- Vi kommer ikke til at se ulve på samme måde, som vi ser byræve i dag. Men vi får ulve i bynære områder, der grænser op til villahaver. Dog kommer de nok aldrig til at gå rundt midt på Frederiksberg, forsikrer zoologen. 

Død kronhjort som madding 

For ikke så længe siden blev en ulv filmet i den hollandske by Kolham. Du kan se klippet her

Ulven løb fredeligt rundt på fortovet i et villakvarter, da den blev filmet af et par, der kørte på siden af den i en bil. 

Men sådan et syn er højst usædvanligt. For ulve er meget sky. De vil normalt flygte ved synet af mennesker - og oftest længe før, da deres skarpe sanser kan spotte mennesker komme på lang afstand. 

Vi behøver derfor ikke at frygte dem, lyder det fra alle, der ved noget om ulve. 

Lars Ostenfeld har jaget ulve i to år for at lave en dokumentarserie om dem til TV 2 Fri. Men det er aldrig lykkedes ham at få øje på en eneste. Ikke engang da han lå i et skur i to dage med en død kronhjort udenfor som madding.

Til gengæld så han masser af spor, da han tog på ulve-tur til Tyskland. 

Aldrig naturligt for os

I en lille tysk by tæt på grænsen til Polen er ulven blevet en del af lokalmiljøet. 

- De har masser af ulve dernede. Og der kan man altså spille fodbold på en bane om dagen, og om natten går ulvene rundt på den, kan man se på sporene dagen efter, fortæller dokumentarinstruktøren. 

Ulvene færdes blot få hundrede meter fra den tyske by. Og indbyggerne har derfor også vænnet sig til at bo side om side med rovdyret. Det kan danskerne også se frem til. 

- Vi kan lige så godt vænne os til det. Ulvene kommer, siger Lars Ostenfeld. 

Han mener, vi må indstille os på, at vi en dag vil skulle leve med ulvene ligesom, vi lever med farlige dyr som hugormen og fjæsingen. 

- Det bliver nok aldrig naturligt for os, for vi er vokset op med historien om Rødhætte, der bliver ædt af ulven, tre små grise, der næsten bliver ædt, og at ulven er et skræmmende dyr, der forbindes med djævlen.