Nyheder

En måned efter terrorangrebet: Nu hædres Lars Vilks i København

Det er præcis en måned siden, en mand angreb Krudttønden på Østerbro i København for at skyde Lars Vilks. Lørdag vender den svenske Muhammed-tegner tilbage til København for at modtage en pris for sin kamp for ytringsfrihed. 

Trykkefrihedsselskabet tildeler lørdag eftermiddag selskabets Ytringsfrihedspris, Sappho-prisen, på Christiansborg. 

Ifølge Trykkefrihedsselskabets formand, Katrine Winkel Holm, skal Lars Vilks have prisen, fordi han nægter at bøje nakken, selvom han ikke har kunnet leve et normalt liv, siden han i 2007 tegnede Muhammed som "rundkørselshund". 

Mumle undskyldninger

Lars Vilks har fortsat sit virke som kunstteoretiker og debattør om især ytringsfrihed trods dødstrusler og flere forsøg på at komme ham til livs. 

Af samme årsag har Vilks i dag livvagter døgnet rundt. Der er konsekvent to politifolk ved hans side, hver gang han bevæger sig udenfor en dør. Og i flere år har der fast boet betjente på tegnerens ejendom udenfor Helsingborg. 

- I syv år har Lars Vilks levet med dødstrusler, og to gange er han blevet forsøgt myrdet, alene pga. en enkelt blæktegning. Det enorme pres han lever under, ville få mange andre til hurtigt at mumle nogle undskyldninger eller bøje nakken, siger Katrine Vinkel Holm fra Trykkefrihedsselskabet.

- Dén fristelse er Lars Vilks aldrig faldet for. Tværtimod har han stille og roligt fortsat med at forklare og forsvare sin kunst og det frie ord. Det fortjener han at blive hædret for – ikke mindst efter begivenhederne 14. februar. 

Kompromisløs kæmper

Prisen uddeles af Naser Khader, der tidligere var medlem af en støttegruppe til Trykkefrihedsselskabet. Khader meldte sig ud af selskabet efter kontroversielle udtalelser fra selskabets stifter og daværende formand, Lars Hedegaard. 

Udtalelser om, at "piger i muslimske familier bliver voldtaget af deres onkler, deres fætre eller deres far" var for skrap kost for Khader - især da de blev bakket op af flere DF-medlemmer fra Trykkefrihedsselskabet. 

Det fik Khader til at konstatere, at selskabet "efterhånden er blevet en underafdeling af Dansk Folkeparti" og handlede mere om islamhad end islamkritik.

Han stiller alligevel op til prisuddelingen for at vise, at vi alle bør stå sammen om at kæmpe for ytringsfriheden efter terrorangrebet for en måned siden.  

- Det handler om ytringsfrihed og om at markere afstandtagen fra islamismens grimme ansigt, siger Naser Khader. 

- Det handler ikke om, hvad den enkelte mener. Det er alt for nemt at forsvare dem, man er enig med. Prøven kommer, når man skal forsvare dem, man er uenig med. Og jeg forsvarer Lars Vilks ret til at ytre sig. Vi skal signalere til antidemokraterne, at det kan godt være, vi (Khader, Trykkefrihedsselskabet og Lars Vilks, red.) er uenige, men vi har noget, vi er enige om - og det vil vi kæmpe for uanset vores politiske forskelle.  

Lars Vilks menes at være målet for terrorangrebet 14. februar, hvor filminstruktøren Finn Nørgaard blev dræbt og flere politibetjente og PET-folk blev såret, da gerningsmanden angreb et debatmøde i Krudttønden i København.  

Sappho-prisen gives til en "kompromisløs forkæmper for ytringsfrihed". Med prisen følger en skulptur af digteren Sappho, der er symbol på frihedstrang og menneskeligt ligeværd. 

Sappho-prisen

2007: Sappho-prisen blev uddelt første gang, og den gik til Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose. 

2008: Kurt Westergaard, Muhammed-tegner, Jyllands-Posten. 

2009: Melanie Philips, britisk journalist og kommentator. 

2010: Mark Steyn, canadisk forfatter og kommentator. 

2011: Rachel Ehrenfeld, amerikansk forsker og leder af American Center for Democracy. 

2012: Olga Romanova, russisk journalist og menneskerettighedsforkæmper. 

2013: Thilo Sarrazin, tysk SPD-politiker, forfatter og tidligere medleem af Bundesbanks bestyrelse. 

2014: Ezra Levant, canadisk journalist, jurist og ytringsfrihedsfrihedsaktivist. 

Kilde: Trykkefrihed.dk