Ny mæglerlov kan ramme køberne

16x9

Den nye ejendomsmæglerlov møder hård kritik fra boligadvokater og Forbrugerrådet, skriver Finans. Loven havde til hensigt at skærme boligkøberne mo

Den nye ejendomsmæglerlov møder hård kritik fra boligadvokater og Forbrugerrådet, skriver Finans.

Loven havde til hensigt at skærme boligkøberne mod rådgivning fra de ejendomsmæglere, som repræsenterer sælgerne, men her, blot to en halv måned efter at den trådte i kraft, har den ifølge kritikerne nærmest haft den modsatte effekt.

Det skyldes, at landets ejendomsmæglere bl.a. som reaktion på den nye lov er begyndt at uddanne såkaldte købermæglere, som skal rådgive køberne i forbindelse med køb af fast ejendom.

Køberne risikerer altså at få rådgivning af en ejendomsmægler fra Home eller Nybolig i en handel, hvor sælgers ejendomsmægler er fra selvsamme ejendomsmæglerkæder.

Forbrugerrådet ryster på hovedet.

- Det er jo bare noget, som finanssektoren har fundet på for at blive ved med at have adgang til køberne, så den kan tjene penge på dem. Jeg ville nok gå uden om disse købermæglere og i stedet finde mig en uvildig advokat at læne mig op ad, siger Morten Bruun-Petersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Erhvervs- og vækstministeren mener ikke, at der er behov for en lovændring.

- Det står i loven, at rådgiverne har pligt til at oplyse deres kunder, hvis de har en økonomisk interesse i at sælge et bestemt produkt. Det forventer jeg, at rådgiverne lever op til. Det er en sag for politiet, hvis det viser sig, at rådgiverne ikke overholder loven, siger Henrik Sass Larsen (S).