Naturstyrelsen: Derfor skal hybenrosen udryddes

16x9
Hybenrrosen er yndig, men aggressiv - og det er et problem for den danske plantenatur, mener Naturstyrelsen. Foto: Polfoto

- Den er ser jo både flot og uskyldig ud, men hvis vi ikke gør noget for at styre den, vil den dominere og ødelægge værdifuldt planteliv. Sådan lyd

- Den er ser jo både flot og uskyldig ud, men hvis vi ikke gør noget for at styre den, vil den dominere og ødelægge værdifuldt planteliv.

Sådan lyder den endelige dom fra projektleder Karsten Frisk, Naturstyrelsen. Den drejer sig om den såkaldte hybenrose, som styrelsen nu helt vil udrydde i flere naturgenopretningsområder i Danmark.

For selvom den ganske vist både er pyntelig og velduftende, så er hybenrosen en trussel mod mange andre planter i den danske natur.

- Det er helt essentielt at huske på, at hybenrosen er en tilført planteart, som stammer fra Japan og Kina. Den er altså ikke hjemmehørende i dansk natur, og den kvæler alle andre former for plantevækst. Derfor vil vi forsøge at bekæmpe den intensivt, ligesom vi har gjort med for eksempel bjørnekloen, som også er en invasiv planteart, siger Karsten Frisk til Tv2.dk.

Ifølge Karsten Frisk er en massiv indsats mod hybenrosen nødvendig, fordi den breder sig så hurtigt. Et forsøg i Thy har blandt andet vist, at et blot fem diameter bredt område med hybenroser kan vokse sig større med op til en hel meter om året.

Beskytter dansk natur
Der er med andre ord brug for tungt skyts i kampen mod den stikkende plante og dens kløende frugt.

- Vi er øjeblikket i gang med at kigge på forskellige udviklingsforsøg inden for udryddelse af roser. Blandt andet skal vi snart på en studietur i Europa, hvor vi skal erfaringsudveksle med eksperter i andre lande, siger Karsten Frisk.

Projektlederen gør sig dog ikke de store forhåbninger om helt at få udryddet den hårdføre plante fra den danske natur. Han håber dog på, at den øgede indsats vil trænge hybenrosen tilbage i de såkaldte Natura 2000-områder, som er en del af et netværk af beskyttede naturområder i EU.

- Det ville være en nærmest uoverkommelig opgave at udrydde den fuldstændigt. Men vi har fået en pæn portion penge til rådighed, så vi kan bekæmpe planten i naturgenopretningsområderne, og vi håber selvfølgelig på at komme så langt som muligt, siger han.

At hybenrosen må lade livet for at gøre plads til andre planter, er Karsten Frisk derfor ikke i tvivl om.

- Hvis vi ikke griber ind, vil hybenrosen ødelægge nogle naturtyper og planter, som har stor national og international værdi, og som har været en del af Danmarks natur i tusinder af år - blandt andet vores klitområder, siger han.