Mænd bestemmer hvem der spiller

Det viser sig, at de danske festivaler ligesom flere andre steder i musikbranchen er præget af mænd, når man ser på lederstillingerne.

Hele ni ud af 10 ledere på 10 af landets største festivaler er mænd.

Ser man derudover på de 19 regionale spillesteder, der er i Danmark, så er kun tre chefer kvinder, mens 16 af chef-pladserne er besat af mænd.

Der er en klar tendens til, at det er mændene der sidder med sidste bestemmelse, når der skal bookes kunstnere.

Dj’en Katrine Ring mener, at branchen går glip af en masse, som kvinder kan tilbyde.

- Mænd går jo glip af den erfaringsmasse, som kvinder har, og som de kan dele, og det betyder også, at mænd ofte henvender sig til andre mænd i stedet for at henvende sig til alle, og jeg kan ikke forstå, hvorfor det ikke er blevet et must inden for forretningsverdenen og indenfor den kulturelle verden, at man henvender sig til alle, altså dobbelt så mange, som man henvender sig til i dag, siger Katrine Ring.

Spillestedsleder for både Jazzhouse og Global Copenhagen, Bjarke Svendsen, håber ikke han påvirkes af køn, når han skal booke, men udelukkende af kunstnerisk kvalitet. Men det er en udfordring, når flest henvendelser er fra mænd.

- Når jeg får 80 procent henvendelser vedrørende mandlige artister og 20 procent vedrørende kvindelige, hvis så jeg booker 80 procent mandlige og 20 procent kvindelige, så er det jo repræsentativt i forhold til det der kommer ind.

- Men jeg kunne jo også være proaktiv og sige, at vi ville have en meget aktiv kønspolitisk måde at angribe booking på, men vi er først og fremmest en kulturinstitution, siger Bjarke Svendsen.

Mandag kunne Kulturen på NEWS fortælle om en stor ubalance af køn hos de danske pladeselskaber. Her havde størstedelen mandlige chefer. Således er 34 ud af 36 direktører mænd.

Kulturen på News har også undersøgt nogle af de store bookingbureauer. Også her dominerer mændene topposterne.

Hos både Skandinavian, Beat Box og Live Nation er samtlige direktørposter besat af mænd.