Nyheder

Ekspert: Tillad mobiltelefoner i lukkede fængsler

Indsatte i danske fængsler skal have adgang til mobiltelefoner – det vil give dem bedre mulighed for at komme væk fra den kriminelle løbebane, mener ekspert.

Det flyder med mobiltelefoner i Danmarks lukkede fængsler – selv om det ikke er tilladt. Sådan lyder det fra flere kilder i miljøet, Radio24syv har talt med.

Men mobiltelefoner kan faktisk få flere dømte kriminelle til at holde sig fra forbrydelser, når de kommer ud af fængslet – kontakt med familie og venner uden for murene er nemlig afgørende for en ordentlig resocialisering efter endt straf.

Det mener sociolog, Linda Kjær Minke, fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet:

- At have en mobiltelefon og dermed have mulighed for en tættere kontakt med sin familie, vil have en positiv indflydelse i forhold til at klare sig kriminalitetsfrit efter endt straf. Det er forskningsmæssigt dokumenteret, siger hun til Radio24syv.

Linda Kjær Minke understreger, at mobiltelefonerne kun skal kunne kommunikere med på forhånd godkendte numre, for at undgå at de bliver brugt til kriminelle formål.

I dag bliver mere end hver fjerde kriminelle dømt for ny kriminalitet under to år efter endt straf, men bedre vilkår i fængslerne er ikke vejen til at rette op på den statistik, lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup:

- Jeg mener ikke, at vi skal acceptere den præmis, at bare man får det meget bedre i fængslerne, så bliver man også fri af kriminaliteten, når man kommer ud, siger Peter Skaarup til Radio24syv.

- Jeg kunne godt tænke mig at stramme op, så nogle af vilkårene bliver mere trælse for dem, der er indsat, tilføjer Skaarup.

SF’s retsordfører og formand for Folketingets Retsudvalg Karina Lorentzen Dehnhardt er mere åben over for ekspertens forslag:

- Straffen i sig selv skal være genopbyggende og skal helst gøre de kriminelle til nogle bedre mennesker og til nogle aktive samfundsborgere, som ikke laver kriminalitet, siger Karina Lorentzen til Radio24syv.

Jeg synes, det giver rigtig god mening at begynde at give adgang til internettet og mobiltelefoni for dem, der kan håndtere det. Det er klart, at der vil være nogen, der overhovedet ikke skal have den her adgang, tilføjer hun.

Der blev konfiskeret 1.428 mobiltelefoner i de danske fængsler sidste år, og i Vridsløselille Statsfængsel blev der endda konfiskeret flere mobiler, end der var indsatte. Ifølge Radio24syvs oplysninger betyder de mange konfiskationer dog ikke, at der ikke fortsat florerer mobiltelefoner i fængslerne.