Nyheder

I USA har Mickey Mouse fået mæslinger

Det hele begyndte i Disneyland.

Den eventyrlige park i Californien har i de forløbne måneder været mest berygtet for at være arnestedet for det største udbrud af mæslinger i USA i lang tid. Indtil nu er der blevet rapporteret 154 tilfælde af mæslinger på det nordamerikanske kontinent. Langt de fleste er blevet smittet, mens de i de forløbne måneder besøgte forlystelsesparken eller været i kontakt med personer, som har været der.

Det usædvanlige udbrud af mæslinger har ikke blot sat fokus på den overraskende fare ved at gå i Disneyland og være tæt på andre mennesker men også fornyet debatten om risikoen ved ikke at blive vaccineret mod sygdommen – eller rettere lade sine børn vaccinere.

De amerikanske sundhedseksperter mener nemlig, at omfanget af mæslingeudbruddet i høj grad kan tilskrives, at nogle forældre stadig vælger ikke at lade deres børn vaccinere, og at de aktuelle tilfælde udspringer fra det, der skulle have været et sjovt besøg i Disneyland

Ifølge det amerikanske institut for sygdomsforebyggelse, CDC i Atlanta, bragte en uidentificeret person sygdommen til Disneyland i december. Blandt de personer, der blev smittet var en kvinde i 20’erne, der ikke var vaccineret mod mæslinger. Efter sit besøg hos Mickey Mouse og venner fløj hun på juleferie fra Orange County i Californien til Snohomish County i staten Washington og nåede altså sandsynligvis at smitte andre ikke vaccinerede personer på sin rejse. Måske både i lufthavnen, på flyet frem og tilbage og på andre offentlige steder. Faktum er, at mæslinge-udbruddet nu er registreret i 17 amerikanske stater.

I Texas bliver der delt materiale om mæslinger ud til folk, der krydser grænsen fra Mexico, men faktisk har det vist sig at mæslingevirusset krydser grænsen den modsatte vej

De illegale indvandrere kommer ikke med mæslinger - tværtimod

I visse konservative kredse har udbruddet givet anledning til en debat om, hvorvidt de mange illegale indvandrere udgør en sundhedsrisiko for amerikanerne. Nogle republikanske politikere har ment, at de illegale indvandrere bringer de potentielt dødbringende sygdomme med sig fra deres latinamerikanske hjemlande. Men den teori er blevet skudt ned af specialisterne:

”I den aktuelle situation har udbruddet, der stammer fra Disneyland, faktisk ført til, at USA har bragt mæslinger til Mexico, så virussen er altså blevet transporteret den anden vej,” udtalte Anne Schuchat, leder af afdelingen for luftbårne sygdomme på CDC, for en uge siden.

Til gengæld er debatten om faren ved at undlade vaccination blusset op igen. Debatprogrammer i både radio og tv har givet taletid for både fortalere og modstandere af vaccination, og bekymrede forældre har kunnet ringe ind for at få besvaret deres spørgsmål om risici, uanset hvad de vælger for deres barn.

Det mindretal blandt forældre, som ikke får deres børn vaccineret af frygt for bivirkninger ved vaccinationen, er blevet udsat for en massiv hadekampagne på de sociale medier. Bloggere har i overvældende antal givet dem skylden for, at en børnesygdom der er let at beskytte sig mod, nu igen rammer et moderne, civiliseret land som USA.

Over for denne gruppe står blandt andre toneangivende politikere som New Jerseys guvernør Chris Christie og senator Rand Paul – begge potentielle præsidentkandidater for Republikanerne næste år. De mener, det frie valg også gælder vaccinationer, og at det er forældrene – ikke samfundet – der skal træffe den beslutning.