Nyheder

Ny bog: Regering bekæmpede modstandsbevægelsen

En ny bog, "Samarbejdets Mand", som er baseret på tidligere trafikminister Gunnar Larsen hidtil uudgivne dagbøger, kan ændre danskernes opfattelse af, hvor langt den danske regering ville gå for at bekæmpe modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig, skriver Kristeligt Dagblad.

- Dagbøgerne belyser, hvor langt regeringen faktisk var parat til at gå i forhold til at bekæmpe modstandsbevægelsen. Efter befrielsen forsøgte regeringens medlemmer at tegne et billede af, at regeringen havde prøvet at være et skjold for den danske befolkning mod tyskerne, samtidig med at modstandsbevægelsen var sværdet, siger Joachim Lund, historiker og lektor ph.d. ved CBS Handelshøjskolen fil Kristeligt Dagblad.

Ifølge Joachim Lund tegner Gunnar Larsens dagbøger et andet billede.

-  Hos Gunnar Larsen kan vi læse, at mange regeringsmedlemmer talte meget hårdt om modstandsbevægelsen, som man så som nogle ansvarsløse unge mennesker. Og man kan læse, at regeringen nogle måneder før augustoprøret i 1943 alvorligt diskuterede, om man skulle indføre dødsstraf for sabotage, men afstod fra det, fordi man frygtede, at det ville koste opbakning fra befolkningen og dermed vælgerne, siger Joachim Lund til Kristeligt Dagblad.

Gunnar Larsen var partiløs trafikminister i den regering, som under ledelse af først Th. Stauning (S), siden Vilhelm Buhl (S) og Erik Scavenius (uden for partierne) førte den såkaldte samarbejdspolitik frem til den 29. august 1943.

 "Samarbejdets mand" udkommer i begyndelsen af april fra forlaget Historika. Det er Joachim Lund som sammen med John T. Lauridsen fra Det Kongelige Bibliotek står bag udgivelsen.