Nyheder

Kongressen stævner Hillary Clinton

Et udvalg i den amerikanske kongres har valgt at stævne den tidligere udenrigsminister Hillary Clinton for at få indsigt i hendes e-mails. Det skriver Washington Post.

I mandags kom det frem i New York Times, at Clinton brugte sin personlige e-mail på hjemmesiden www.clintonemail.com, da hun var udenrigsminister i Barack Obamas første regering i årene 2009 til 2013.

Det er i direkte strid med et dekret om, at alle medlemmer af administrationen skulle bruge officielle e-mail-adresser, og det kan sågar have været ulovligt, hvis Clinton har læst hemmelige dokumenter på den usikre adresse.

Handler om Benghazi-angreb

Specifikt drejer det sig om den korrespondance, der har at gøre med angrebet på den amerikanske ambassade i den libyske by Benghazi i september 2012, hvor islamiske militante brød ind og blandt andet dræbte den amerikanske ambassadør J. Christopher Stephens.

Netop den sag optog en stor del af Clintons tid, da der var stor tvivl om, hvorvidt sikkerheden og beredskabet var godt nok, og mange spekulerede i, at sagen kunne koste hende jobbet som udenrigsminister.

Derfor er det netop det udvalg i Kongressen, der har til opgave at kulegrave den sag, som har bedt om at få udleveret alle Clintons e-mails for at undersøge, om hun har benyttet sin private adresse til at læse hemmelige dokumenter.

Vil selv lægge mails frem

En talskvinde for Udenrigsministeriet sagde tidligere på ugen, at der ikke var noget, der tydede på, at Clinton har forbrudt sig mod loven ved at kompromittere sikkerheden for hemmelige dokumenter. Og Clinton selv skriver torsdag morgen dansk tid på Twitter, at hun ikke har noget at skjule og gerne lægger sine mails frem. Ikke bare til Kongressen, men til den brede offentlighed.

- Jeg vil have offentligheden til at se mine e-mails. Jeg har bedt Udenrigsministeriet om at frigive dem. De har sagt, at de vil se dem igennem med henblik på frigivelse så hurtigt som muligt, skriver hun.

Igennem længere tid har der været spekuleret i, at Clinton vil forsøge at blive USA’s næste præsident, når der er valg i november 2016. Mange amerikanske politiske eksperter vurderer, at hun snart vil annoncere sit kandidatur.