Samler ind til død stjerne-kok: Vi kæmper mod tiden

16x9
Den 32-årige stjernekok Martin Bentzen er død. Foto: Polfoto

Familie og venner kæmper mod tiden for at få liget af den danske stjernekok Martin Bentzen hjem til Danmark, efter han døde i Shanghai i Kina.  Det

Familie og venner kæmper mod tiden for at få liget af den danske stjernekok Martin Bentzen hjem til Danmark, efter han døde i Shanghai i Kina. 

Det er seks dage siden, den 32-årige tidligere Noma-kok mistede livet, men familien har ikke kunnet få ham udleveret, før man stiller en sikkerhed på 100.000 kroner. Dertil kommer omkostninger til transport, så der i alt mangler 150.000 kroner. 

Sker det ikke inden ni dage fra Martin Bentzens dødsdag, bliver hans lig brændt i Shanghai. 

- Jeg måtte gøre noget
Den besked faldt en anden dansk kok for brystet. Og han besluttede sig for at hjælpe familien med indsamlingen

23-årig Rasmus Munk, der er køkkenchef på restaurant Tree Top på Munkebjerg Hotel i Vejle, har aldrig mødt Martin Bentzen, men da han hørte om kollegaens død, kontaktede han familien og tilbød at tage sig af indsamlingen. 

- Han var bare alt for ung. Jeg måtte gøre noget. Jeg relaterede til hans virkelighed og håbede, at der var nogen, der ville gøre det samme for mig, siger han til tv2.dk.  

Donation på 50.000 kroner
Planen var blandt andet at holde en velgørenhedsmiddag for at samle penge ind, men de sidste to dage er indsamlingen gået så godt, at man nu håber på at kunne indsamle det fulde beløb uden velgørenhedsmiddagen. 

Det fortæller Rasmus Munk over telefonen fra Vejle. 

- Lige nu, mens jeg snakker med dig, har jeg fået en mail om, at Napa Winebar (Restauranten, hvor Martin Bentzen arbejdede red.), har overført 50.000 kroner, siger han.

Selv har Rasmus Munk doneret 1.000 kroner, men derudover har folk over hele landet - både mennesker, som kendte Martin Bentzen - og ikke kendte ham - doneret alt fra 100 kroner til op mod 20.000 kroner. Med de 50.000 kroner fra Napa Winebar er der nu i alt indsamlet 100.000 kroner. 

Artiklen fortsætter nedenfor

Rasmus Munk
Rasmus Munk Foto: Rasmus Munk

Ro til at sørge
- Det er helt vildt. Jeg troede ikke, vi ville kunne skrabe så mange penge sammen til at få en mand hjem, der jo sådan set er død. Det havde jeg ikke regnet med, siger Rasmus Munk og tilføjer:

- Familien er meget glade for, at jeg har taget over, så de ikke skal tænke på det mere. Det har været rart for dem at give stafetten videre. De har i stedet fået ro til at sørge. De har mistet en søn og en bror i en for tidlig alder. Jeg har lovet dem, at vi nok skal få indsamlet de 150.000 kroner.  

Et wake-up-call
Oplevelsen har samtidig sat nogle tanker i gang hos Rasmus Munk. 

- Jeg arbejder på samme niveau, som han gjorde og jeg kender mange kokke, der er blevet kørt ned af stress. Det er en branche, som jeg elsker over alt på jorden. Og jeg ser det mere som en livsstil end et arbejde. Men det her har været et wake up-call for mig. Man ved ikke, hvor længe, man er her endnu. Man skal passe på sig selv og være i balance, sove og spise ordentligt, siger han og tilføjer, at den præcise årsag til Martin Bentzens død endnu ikke er kendt. 

Det er noget af det, familien håber på at få svar på ved en obduktion, når liget af Martin Bentzen vender tilbage til Danmark. 

Presset på tid
Næste skridt er at få stillet en bankgaranti til den danske ambassade i Shanghai, som så vil sende pengene til bedemanden for at få Martin Bentzens lig frigivet. 

- Vi regner med at kunne stille bankgarantien i morgen og håber på at få ham hjem inden søndag. Men vi er presset på tid, for hvis han bliver brændt, er der ikke noget a gøre. Så vi skal snart til at rykke, slutter Rasmus Munk.