Nyheder

Fik anoreksi som 15-årig: Håber nyt værdisæt vil hjælpe tynde modeller

De seneste ugers debat om meget tynde modeller og næsten sygeligt kvindeideal har nu fået modebranchen til at reagere. Branchen kom tirsdag med et nyt såkaldt etisk charter som et direkte svar på kritikken.

Det var billedet af en meget tynd, ung model offentliggjort i magasinet Cover, som for alvor satte gang i kritikken af modebranchen - og modens kvindeideal. Landsforeningen mod Spiseforstyrrelse og Selvskade valgte at trække sig ud af et samarbejde med modebranchen.

Det ny charter indeholder retningslinjer om et obligatorisk sundhedstjek, en aldersgrænse på 16 år, løn for modelarbejde og sanktioner, hvis retningslinjerne ikke bliver overholdt.

Vanessa Joy Hobbs oplevede konsekvenserne at forsøge at leve op til modens kropsideal. Hun blev model som 14-årig, men allerede efter et års tid udviklede hun en alvorlig spiseforstyrrelse. Hun håber, at det nye etiske charter vil hjælpe, men har sine tvivl.

- Jeg håber virkelig på det, men mine erfaring fra da jeg selv var model, var at der ikke var så meget handling bag det etiske charter, som forelå dengang, siger Vanessa Joy Hobbs til TV 2 Nyhederne.

Modellen Malene Knudsen tror derimod, at det nye charter vil have en positiv effekt.

- Nu har hele modebranchen sat sig sammen og lavet nogle retningslinjer for, hvordan de gerne vil have at modebranchen skal være fremover. Det ene punkt er det nye sundhedstjek, som alle modeller under 25 år skal igennem. Det gør, at der med det samme bliver taget hånd om de få piger, der har en spiseforstyrrelse. Så de får den hjælp, de skal have, siger Malene Knudsen til TV 2 Nyhederne.

- Samtidig giver det os sunde modeller mulighed for at få sagt, at vi faktisk er sunde og har det godt.

Tror du med det nye regelsæt, at det er slut med billeder som det i Cover?

- Ja, nu har branchen sat sig sammen og lavet det her nye værdisæt. Det betyder, at modelbureauerne og bladene skal snakke sammen. Det får en konsekvens, hvis der kommer sådan et billede ud. Det gør jo, at vi ikke kan arbejde sammen med dem mere.