Nyheder

454.215 kr. i kontanthjælp: Her er tallene bag Venstres udspil

Mandag lancerer Venstre en kampagne med overskriften "454.215,00 KR".

De 454.215 kroner beskriver ifølge Venstre det beløb, en familie med to forældre og tre børn på henholdsvis 1, 5 og 10 år kan få udbetalt i forskellige ydelser. Et tal, Venstre mener, er alt for højt.

Tallet stammer fra et svar, beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) gav Karsten Lauritzen (V) 8. december 2014.

Her stillede Karsten Lauritzen en række spørgsmål vedrørende ydelser for en nyankommet flygtningefamilie. Da der ikke længere er starthjælp, kan tallene bruges for alle danskere på kontanthjælp.

Det samlede beløb landede på 454.215 kroner inklusiv kontanthjælp, boligsikring, tilskud til dagtilbud og børnecheck.

- Jeg synes, det er meget i forhold til de mennesker, der arbejder for en lav løn, siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

Venstre arbejder i øjeblikket på et forslag til et "nyt og moderne" kontanthjælpsloft. Det betyder dog ikke nødvendigvis lavere ydelser.

- Det betyder, der skal være en loft for, hvor meget man reelt kan få i offentlige ydelser. Sådan var det, da vi havde regeringsansvaret sidst. Det har regeringen ændret, og der giver en skævvridning i samfundet, siger Inger Støjberg.

17.000 betaler for at arbejde

Ifølge Inger Stjøjberg er der en stor gruppe danskere, der ville få en højere indkomst, hvis de skiftede arbejdet ud med kontanthjælp.

- Hvis man kigger på tallene, så er der godt 17.000 danskere, der betaler for at gå på arbejde, og det synes jeg, er skævt.

Det er dog ikke alle, der er enige i den udlægning. Tallet inkluderer nemlig ydelser, som alle med samme indtægt som en kontanthjælpsmodtager kan få. På ovenstående tabel er de beløb markeret med mørkeblå.

Over for Berlingske kalder Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, Venstres kampagne for "groft vildledende".

- Venstre prøver at give indtryk af, at der i Danmark går horder af arbejdsløse rundt, som har en gigantisk indtægt. Men også for den her familie vil der være en økonomisk gevinst ved at komme i arbejde. Og sådan skal det være, siger han til avisen.

Ifølge Berlingske viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, at en tilsvarende familie, hvor forældrene er på HK-mindsteløn, vil have 2000 kroner mere til rådighed om måneden efter skat.

Udsnit af Venstres kampagnebillede

Se tallene bag Venstres kontanthjælps-kampagne. Er du enig eller uenig med Venstre?

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Sunday, March 1, 2015