Lidegaard: Klokkeklar aftale med USA om Thulebasen

Udenrigsminister Martin Lidegaard har bedt amerikanerne suspendere det omstridte udbud omkring driften af Thule-basen i Grønland. Det sker efter, at Udenrigsministeriet onsdag blev kritiseret for sin håndtering af sagen fra flere sider i Folketinget.

Striden om udbuddet skyldes, at selskabet Exelis Services, som har fået tildelt en syvårig kontrakt til en værdi af 2,4 milliarder kroner, er et datterselskab til det amerikanske firma Vextrus. Og ifølge en gammel aftale mellem Danmark og USA må driften af Thule-basen kun varetages af et dansk eller grønlandsk selskab.

- Der ligger en klokkeklar aftale. Men nu har amerikanerne alligevel valgt, at det skal være et datterselskab til et amerikansk selskab, der skal varetage opgaven, og det, synes vi ikke, er i orden. Vi kan ikke tvinge amerikanerne til det, for det er deres base, deres udbud og dem, der skal betale regningen. Men der lå altså en meget klar international aftale, så jeg vil forvente, at de har en interesse i at finde en løsning. Det har jeg nu fortalt den amerikanske ambassadør i går, at vi opfordrer til, siger Martin Lidegaard til TV 2 NEWS.

Se hele interviewet med Martin Lidegaard ovenfor. 

- Nu er vi ved at undersøge al den kontakt, der har været mellem USA og Danmark for at være på den sikre side, og at vi har alle de informationer, vi skal have - men så vidt jeg umiddelbart kan se, så har ministeriet gjort alt, hvad de skulle, siger Lidegaard videre som svar på kritikken om, at han og hans bagland har sovet i timen.

Thule-basen er blevet drevet af det danskejede foretagende Greenland Contractors. Men efter at USA fik til opgave at stå for udbuddet, idet Danmark efter advarsel fra Kammeradvokaten frygtede at komme i karambolage med EU's konkurrenceregler, landede kontrakten altså hos Exelis Services i slutningen af 2014.

Afviser kritikken – vi er et dansk firma
Firmaet Exelis Services vil ikke vikles ind i et politisk spil om basen. Selskabet, der er konstrueret med specifikt henblik på at drifte Thulebasen, har nemlig opfyldt alle kravene i udbuddet, og trods tilknytningen til Vectrus, så er firmaet formelt set fuldt og helt dansk, siger den danske repræsentant Kim Ruberg.

- Vi har reageret på et almindeligt udbud og sikret os, at vi har opfyldt alle de udbudsbetingelser, der er, og det har vi fået bekræftet. Og da vi har leveret det bedste tilbud, så forventer vi også, at vi vil få kontrakten, siger han og fortsætter:

- Og jeg vil gerne understrege: Vi er en dansk virksomhed, og vi har tilkendegivet, at vi vil sikre, at der bliver flest muligt danske og grønlandske arbejdspladser. Vi har overtaget alle medarbejdere - og vi betaler desuden skat i Grønland og Danmark, siger Kim Ruberg.  

Billigere og bedre
Ud over den amerikanske forbindelse er tildelingen af opgaven i Thule mere kompleks end som så, da Exelis Services, der i øvrigt har til huse i Hellerup, angiveligt er valgt som ny leverandør af flere årsager.

Selskabet er for det første langt billigere end Greenland Contractors, og over de almene serviceydelser kan Exelis Services desuden levere et andet niveau af militærteknologisk tjeneste.

Vectrus bistår nemlig allerede det amerikanske forsvar med ekspertise og teknologi, som antageligt vil kunne løfte Thulebasen, så den bedre kan matcher USA’s sikkerhedsmæssige krav og udfordringer.

* Frem til 2013 var det Danmark, som stod for tildelingen af servicekontrakten på Thulebasen.

* Både Danmark, Grønland og USA forhandlede i mange måneder i 2013 for at sikre, at kontrakten gik til et dansk eller grønlandsk firma ifølge forsvarsaftaler fra 1950'erne.

* Men af frygt for, at Danmark ville komme i karambolage med EU's konkurrenceregler, blev opgaven med tildeling givet til amerikanerne. Det skete efter en advarsel fra Kammeradvokaten i sommeren 2013.

* I slutningen af 2014 fik det amerikanske Vextrus-selskab Exelis Services kontrakten til en værdi af 2,4 milliarder kroner. Kontrakten løber i syv år.

* De tre andre selskaber, der også bød på opgaven, har klaget, da de mener, at selskabet ikke lever op til kravene i udbudsmaterialet.

* Formålet med klagen var - ifølge Jyllands-Posten - at få svar på, om nogen af de fire godkendte udbydere kunne opfattes som et datterselskab til et udenlandsk firma.

* Exelis Services, der har vundet kontrakten, understreger, at selskabet lever op til kravene i udbuddet.

* Klagen kom fra Greenland Contractors, som MT Højgaard ejer 67 procent af, og Per Aarsleff samt Copenhagen Arctic. MT Højgaard er delvist ejet af de to børsnoterede selskaber Højgaard Holding og Monberg & Thorsen.

* MT Højgaard har tidligere meddelt, at den tabte kontrakt koster et trecifret millionbeløb om året.

* 8. februar 2015 blev klagen afvist af den amerikanske rigsvision.

* Greenland Contractors har kontrakten på Thulebasen til og med 30. september i år, hvorefter den overgår til Exelis Services.

* Tre måneder inden, at det amerikansk-ejede skuffeselskab Exelis Services A/S vandt servicekontrakten på Thulebasen, henvendte det amerikanske luftvåben sig til Udenrigsministeriet for at få afklaret strukturen i selskabet.

* Men ministeriet svarede ifølge avisens aktindsigt, at det havde man ikke kompetence til at svare på, og at amerikanerne kunne henvende sig til Erhvervsstyrelsen. Hvilket både politikere og en professor i selskabsret kritiserer.

* Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har nu bedt sine embedsfolk om at redegøre for kommunikationen mellem Udenrigsministeriet og det amerikanske luftvåben, der har tildelt kontrakten til Exelis Services.

* Også den grønlandske regering, Naalakkersuisut, har besluttet at kulegrave selvstyrets rolle i den omstridte sag.

Kilder: Jyllands-Posten, Ritzau.