Nyheder

De to medsigtede for angrebet i København er fortsat varetægtsfængslet

I dag blev det besluttet at de to mænd, der er sigtet for at hjælpe den formodede gerningsmand ved angrebet i København for halvanden uge siden, fortsat skal varetægtsfængsles. 

Ifølge politiet hjalp de to unge mænd med at skaffe et tilflugtssted og med at både anskaffe og bortskaffe våben for den 22-årige formodede gerningsmand Omar Abdel Hamid El-Hussein. 

Begge blev varetægtsfængslet efter grundlovsforhør den 16. februar. Under grundlovsforhøret nægtede både den 22-årige og den 19-årige sig skyldige i sigtelserne.

Fortsat varetægtsfængsling

Ved det lukkede grundlovsforhør torsdag d.26.februar besluttede dommeren at forlænge de to unge mænds varetægtsfængsling med yderligere fire uger. De er begge sigtet for medvirken til bortskaffelse af det våben, der blev brugt ved Krudttønden og anskaffelse af de to pistoler, der blev brugt ved synagogen. Senioranklageren gik efter at få de to sigtede medgerningsmænd isolationsfængslede, men han siger til TV 2:

- Jeg er godt tilfreds med at retten nu er enige med os i, at der skal være fortsat varetægtsfængsling i nu fire uger, siger senioranklager Stig Fleischer til TV 2. 

Ifølge senioranklageren er den fortsatte varetægtsfængsling vigtig, for at man ikke skal kunne ødelægge den efterforskning, som politiet nu er i gang med. Senioranklageren forklarer endvidere at de to sigtede medgerningsmænd på nuværende tidspunkt ikke er sigtet for terror, men medvirken til drab og drabsforsøg. 

Lukkede døre ved grundlovsforhør

Trods protester fra presse og forsvarer Poul Petersen var dommeren ikke i tvivl om, at politiet skulle have lov til at fremlægge resultatet af sin efterforskning uden, at pressen lyttede med - en efterforskning, der ifølge anklageren på ingen måde er afsluttet.

Forsvarer til den 22-årige, Michael Juul Eriksen, sagde til TV 2s reporter på stedet, Astrid Søndberg:

- Lukkethed i retsplejen er ikke godt. Min klient er hængt ud baseret på sin fortid, og det har ikke noget med det her at gøre, siger Michael Juul Eriksen, der er forsvarer for den 22-årige sigtede.

Så længe dørene er lukkede, har han ikke lov til at fortælle i offentligheden, hvorfor hans klient erklærer sig uskyldig - og han er ikke tilfreds med, at befolkningen vurderer den unge mands skyld eller uskyld alene baseret på fortid og de skyderier, som de to nægter sig medskyldige i.

- Får offentligheden ikke indblik i fakta, så vil mange danne myter ud fra andre sager og omtale i medierne,siger Michael Juul Eriksen.

Politiet på den anden side har ifølge TV 2's oplysninger et omfattende efterforskningsarbejde igang, der i første omgang handler om at sikre beviser fra for eksempel overvågningskameraer, datatrafik, telefoner og vidner - og senere i at gennemgå materialet og indhente nye beviser, som efterforskningen fører frem til.

Nye oplysninger under grundlovsforhør 

Efter dagens retsmøde kom det frem at politiets efterforskning nu har sigtet de to medgerningsmænd for at have hjulpet med at anskaffe de pistoler, der blev brugt ved synagogen. Det er ny information, da man tidligere sigtede de to medgerningsmænd for at skaffe våben af vejen og hjælpe Omar Abdel Hamid El-Hussein med at finde et tilflugtssted. Der har tidligere været en fejl i retsbogen efter det første grundlovsforhør.