Nyheder

Mæslingeudbrud har opskræmt den tyske hovedstad

Det begynder med feber, hoste, røde øjne og udslæt og kan i værste fald ende med døden. Det gjorde det i sidste uge for et halvandet år gammelt barn fra Berlin-forstaden Reinickendorf.  

Han blev indlagt på det ansete Charité-hospital med de typiske symptomer på børnesygdommen mæslinger. Men lægerne kæmpede forgæves, og i dag kom det så frem, at det værste mæslingeudbrud i den tyske hovedstad siden 2001 kostet sit første dødsoffer. Et dødsfald, som kunne have været undgået med en simpel vaccination.

Mere end 500 mennesker er lige nu smittet med sygdommen i Berlin, og det har opskræmt mange og fået flere politikere til at kræve, at vaccination mod mæslinger skal gøres obligatorisk.

Samtidig stiger og stiger antallet af smittede. Mandag blev en skole i forstaden Lichtenrade lukket, efter at det var kommet frem, at en 17-årig dreng var blevet smittet.

Myndighederne forsøger at få et overblik over, hvordan det er kommet så vidt.

Udbruddet har stået på siden oktober i fjor. Det begyndte med asylansøgere fra Bosnien, Hercegovina og Serbien, som i forvejen plages af en mæslingeepidemi - og det i en befolkning, hvor kun meget få er vaccineret.

Egentlig burde smittefaren ikke være noget problem i en by som Berlin, hvor man ligesom i Danmark i årevis har tilbudt gratis vaccinationer mod børnesygdomme som mæslinger. Men problemet er, at der stadig er huller i vaccinations-dækningen.

Det hedder sig ellers, at hvis bare 95 procent af en befolkning er vaccineret mod sygdommen, så regnes den for udryddet. I Berlin er antallet af vaccinerede oppe på 96 procent, men alligevel har sygdommen altså kunnet vinde fodfæste.

Ifølge Berlins sundhedsborgmester, Mario Czaja, er en del af forklaringen, at en mindre gruppe forældre ikke har ladet deres børn eller sig selv vaccinere, fordi de er modstandere af den slags vaccinationsprogrammer.

Faktisk er der ifølge Berlins sundhedsborgmester påfaldende mange sygdomstilfælde blandt mennesker fra ”gode, borgerlige hjem”, og det peger ifølge Mario Czaja på, at der netop er tale om ”vaccinationsskeptiske” forældre. Også i USA vokser antallet af vaccinationsmodstanderne og det på trods af, at antallet af mæslingetilfælde i USA stiger og dermed også risikoen for, at det ender med dødsfald, som det på Charité-hospitalet.

Modstanden mod mæslingevaccinationen koster altså liv. Liv som kunne have været reddet.

I Danmark har man tilbudt mæslingevaccinationer siden 1987.