Nyheder

Fakta: Angreb mod jøder i Danmark siden 2. Verdenskrig

En række folketingspolitikere slår mandag i Kristeligt Dagblad på tromme for, at Politiets Efterretningstjenestes (PET) beskyttelse af danske jøder - eller manglen på samme - skal frem i lyset. 

Det sker som en direkte konsekvens af sidste uges terrorangreb i København, hvor to civile, heriblandt den 37-årige jøde Dan Uzan, blev dræbt. 

14.-15 februar 2015: Dan Uzan mister livet ved Synagogen på Krystalgade, da han på klods hold bliver skudt i hovedet af den formodede terrorist, Omar Abdel Hamid El-Hussein. 37-årige Dan Uzan var medlem af den jødiske menighed og fungerede på drabstidspunktet som frivillig vagt til en Bar Mitzvah, det jødiske svar på en konfirmation. 

22. august 2014: Den jødiske Carolineskolen på Østerbro i København bliver udsat for hærværk. Ukendt gerningsmænd smadrer vinduer og maler antisemitisk graffiti på skolen facade. - Ingen fred i Gaza, ingen fred til jer zionistsvin, er en af de beskeder, der møder de 200 elever om morgenen. 

Januar 2013: Overrabbiner Bent Lexner siger til BT, at jødiske familier er begyndt at holde deres børn væk fra skoler på Nørrebro af frygt for vold og chikane. 

22. juli 1985: Fire palæstinensiske mænd ankommer til København fra Malmö med tre kuverter fyldt med sprængstof. To af mændene går mod Synagogen på Krystalgade. Synagogens træport bliver ødelagt, mens samtlige vinduer blæses ud ved eksplosionen. Ingen kommer noget til.

Senere sprænger en bombe ved det amerikanske luftfartsselskab North West Orients kontor på Vester Farimagsgade - en person dør senere af sin kvæstelser.

Den tredje bombe var tiltænkt det israelske flyselskab El Al på Vesterbrogade. En kvinde gør dog bombemanden opmærksom på sin glemte kuffert. Han tager den med sig og smider den senere i havnen i Nyhavn. 

1980'erne: Den venstreradikale gruppe Blekingegadebanden, der bl.a. støttede den palæstinensiske terrororganisation PFLP, indsamler information om udvalgte, højtstående jøder i Danmark. Det gælder bl.a. Politikens tidligere chefredaktør Herbert Pundik og tidligere overrabbiner Bent Melchior. 

1943: Den tyske besættelsesmagt optrapper jagten på danske jøder. Mange når dog at flygte fra Danmark - primært til Sverige med danskernes hjælp.