Nyheder

Enhedslisten: - Man skal være tryg ved at gå i synagoge

Politiet har fejlet, hvis et mindretal er bange for at dyrke deres religion i det offentlige rum.

Så kontant er meldingen fra Enhedslisten, der sammen med Dansk Folkeparti og De Konservative kræver en redegørelse fra regeringen om, hvad Politiets Efterretningstjeneste (PET) har gjort for at optimere sikkerheden omkring danske jøder efter terrorangrebet i Frankrig i januar. 

- Det vigtige er, at en religionsfrihed, som er en grundlæggende værdi i Danmark, ikke kun er retten til at udøve sin religion, men også friheden til at gøre det i tryghed. Man skal være tryg ved at gå i synagoge eller sende sine børn i en jødisk skole, siger Pernille Skipper, retsordfører for Enhedslisten, til TV 2 News. 

- Og hvis der er mennesker, som er bange for at udøve deres religion, har politiet og efterretningstjenesten ikke gjort deres arbejde godt nok. 

S afviser udredning

Ifølge Kristeligt Dagblad vil man i regeringens kommende redegørelse for terrorangrebet i København ikke kunne finde en udredning omkring sikringen af jødiske institutioner forud for attentatet i sidste weekend. 

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) slog i sidste uge fast, at PET havde iværksat tiltag for at beskytte danske jøder efter angrebet mod Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris. 

Sociademokraternes retsordfører, Trine Bramsen, siger til Kristeligt Dagblad, at PET ikke offentligt bør fortælle, hvordan man beskytter jøderne. 

De andre partier har imidlertid stadig mulighed for at blive orienteret om sagen i Folketingets Kontroludvalg. 

- Selvfølgelig er der grænser for, hvad PET kan offentliggøre. Hvis man ikke kan sige alting offentligt, kan man i det mindste betrygge det jødiske samfund om, at man gør det, der skal til, eller i hvert fald gør det, man overhovedet kan. Og det er altså gået galt i dette tilfælde, siger Pernille Skipper. 

Den formodede gerningsmand, Omar Abdel Hamid El-Hussein, dræbte to civile - heriblandt jøden Dan Uzan - og sårede fem betjente i det værste terrorangreb mod Danmark i nyere tid.