Nyheder

Krasnik: Myndighederne passer ikke godt nok på jøderne

Drabet på den 37-årige Dan Uzan, der blev skudt i hovedet, da han natten mellem lørdag og søndag stod vagt ved en Bat Mitzvah i synagogen i Krystalgade, skal ses som kulminationen på flere års nøleri og skuldertræk fra myndighederne side.

Det skriver Martin Krasnik i en kommentar i Weekendavisen i dag, hvor han retter skarp kritik mod myndighederne, som han mener ikke har gjort nok for at beskytte de danske jøder.

'... for alle, der har haft deres gang omkring de jødiske institutioner de sidste år, har det været isnende klart, at der ikke er blevet passet godt nok på synagogens gæster eller på børnene på Carolineskolen. Og med de stadig flere angreb på europæiske jøder, er bekymringen vokset,' skriver DR-journalisten, der selv er jøde og derfor kommer i blandt andet synagogen.

Den kritik uddyber Krasnik over for TV 2:

- Jeg synes, det er mærkværdigt, at der ikke er mere selvransagelse. Jeg synes, at der fra alle myndigheders side bliver svaret tåget og meget henholdende i forhold til det, der skete lørdags. Jeg savner, at offentligheden kan få at vide, hvem der har har ansvaret, og hvor bolden ligger nu, siger han.

Skulle have lukket gaden

I kommentaren beskriver Krasnik en episode for bare tre uger siden - to uger efter terrorangrebet i Paris -  hvor omkring 500 mennesker fra menigheden var samlet til den jødiske sportsklub Hakoahs 90-års jubilæumsfest. En begivenhed, der længe havde været offentliggjort på menighedens hjemmeside, og hvor der ikke var noget synligt politi. Også her var det Dan Uzan, og et par andre frivillige, der holdt vagt.

Ifølge Krasnik er denne situation blot endnu et bevis på, at myndighederne har fejlet, når det handler om sikkerhed for jøderne - ligesom han mener, at man begik en af stor fejl, da man valgte ikke at sende Dan Uzan hjem i lørdags.

- De beslutninger, der blev truffet omkring synagogen lørdag aften, er myndighedernes ansvar, og jeg vil gerne have svar på, hvorfor man ikke beslutter sig for at lukke gaden, mens der går en bevæbnet gerningsmand rundt i København, og hvorfor man ikke har sendt Dan Uzan hjem, siger Martin Krasnik.

- Hvorfor skal man afspærre en hel gade, fordi en minoritetsgruppe afholder en fest?

- Det skal man fordi et menneske blev slået ihjel. Man kunne gå lige hen til ham og skyde. Det er simpelthen så skørt et spørgsmål. Minoritet? Det er jo almindelige borgere, der holder fest.

- Har Det Jødiske Samfund ikke også et ansvar i forhold til at lade Dan Uzan stå som vagt?

- Man kan aldrig sige, at det er danske statsborgeres ansvar at passe på sig selv i sådan en situation, som det jødiske samfund har været. Det er statens ansvar.

Uenighed om sikkerheden efter Charlie Hebdo

Ifølge Krasniks kommentar er beskyttelsen af de danske jøder slet ikke blevet synligt forhøjet siden angrebet på Charlie Hebdo, hvilket statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ellers flere gange har fastslået.

'De mødte op ved lørdagsgudstjenesten to gange i januar, men der var ingen øget, synlig sikkerhed ved skolen eller ved andre arrangementer i ugens løb. Ved gudstjenesten denne lørdag morgen – i sidste weekend – var der intet synligt politi, skriver Krasnik og henviser til, at PET kort forinden havde meddelt, at de hidtidige vurderinger var gældende.

Samme holdning som Krasnik har formanden for Mosaisk Troessamfund, Dan Rosenberg Asmussen, som forleden stod frem og sagde, at der, siden et møde med justitsminister Mette Frederiksen (S) kort efter angrebet, ikke er sket noget.

- Det er indlysende, at der har været nogle forkerte vurderinger tidligere, og hvis man har tænkt sig blot at fortsætte, så er det jo helt galt. Man bliver nødt til at få placeret et ansvar, siger Krasnik til TV 2.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Politiets Efterretningstjeneste til kritikken, men de oplyser, at de ikke ønsker at udtale sig. Tidligere har Københavns Politi imidlertid afvist kritikken. 

TV 2 har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra Det Jødiske Samfund, men de har endnu ikke vendt tilbage på henvendelsen.