Imam om formodet attentatmand: Han kæmpede med vreden

Tilføjet 20.2: Mohamed Abdou har trukket sine udtalelser om Omar Abdel El-Hussein tilbage. - Jeg har forvekslet ham, siger han.

Tilføjet 20.2: Mohamed Abdou har trukket sine udtalelser om Omar Abdel El-Hussein tilbage. - Jeg har forvekslet ham, siger han. Læs mere her.

Fængselsimam Mohamed Abdou fra Statsfængslet i Ringe havde et indgående kendskab til den formodede gerningsmand Omar Abdel Hamid El-Hussein, der stod bag weekendens terrorangreb mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade i København.

Det oplyser fængselsimam Mohamed Abdou til TV 2’s kriminalmagasin Station 2, der i aften kl. 21.05 sender en særudgave om terrorhandlingerne i København, ”Terror i Danmark.”

Da den formodede gerningsmand Omar Abdel Hamid El-Hussein sad fængslet i 2014 for at have stukket en tilfældig mand ned med kniv i et tog i november 2013, begyndte han at komme til fredagsbønnen i fængslet. Senere opsøgte han fængselsimam Mohamed Abdou, og de havde omkring ti personlige samtaler.

- Han var meget aggressiv, og han vidste ikke hvorfor. Han vil bare gerne af med den aggressivitet. Han sagde: Jeg kan ikke tåle, at nogen bare kigger på mig. Lige med det samme, imam, så slår jeg ham bare på alle måder. Hvorfor kigger han på mig? genfortæller imam Mohamed Abdou til TV 2.

Over for TV 2 understreger imamen samtidig, at der på grund af sin tavshedspligt som imam er meget fra samtalerne med Omar Abdel Hamid El-Hussein, som han ikke kan fortælle om.

- Imam, jeg var meget tålmodig
Imamen arbejdede meget med at tøjle den unge Omar Abdel Hamid El-Husseins vrede. En vrede, der - udover dommen for knivoverfaldet i 2013 - også havde kostet ham en dom året forinden for et umotiveret overfald på en mand ved indgangen til et fitnesscenter. Du kan læse mere om Omar Abdel Hamid El-Hussein domme her.

- Han havde stor respekt for mig som imam. Han ville hele tiden hilse på, og han ville gerne snakke. På den måde kom vi tæt på hinanden, siger han.

Mohamed Abdou fortæller, at de to mænd talte meget om islam, og de talte om, hvordan Omar Abdel Hamid El-Hussein kunne lære tålmodighed.

- Hver gang jeg så ham fortalte han: Der er nogle, der har gjort grin med mig, men imam, jeg var meget tålmodig. Og jeg var meget tilfreds med det. At jeg ikke svarede igen, genkalder imamen sig.

- Han havde to personligheder
Mohamed Abdou havde sin sidste samtale med Omar Abdel Hamid El-Hussein for cirka fem måneder siden.

På samme tidspunkt sendte Kriminalforsorgen en bekymringsindberetning til Politiets Efterretningstjeneste om netop Omar Abdel Hamid El-Hussein, fordi han havde ændret adfærd, og fordi der - ifølge Kriminalforsorgen - var en risiko for at han ville blive radikaliseret i fængslet.

- Han havde to personligheder. En var god - og den anden modsat, siger imam Mohamed Abdou.

Omar Abdel Hamid El-Hussein var ifølge imamen tiltrukket af ekstrem islam, og han vil ikke udelukke, at andre indsatte har forsøgt at radikalisere ham.

- De unge har et stort had mod samfundet. De tænker ikke ordentligt. Og de kan blive lokket af nogen, der for eksempel siger: Kom her og lav noget eller ok, det er min chance for at få hævn. Det kunne godt være tilfældet her, siger imamen.

- Nogle af de unge er meget farlige
Mohamed Abdou fortæller samtidig, at der er mange ekstremister i de danske fængsler.

- De venter bare på, at de bliver løsladt, så vil de lave onde ting. Der er også mange ting, der bliver sagt i fængslet. Men jeg vil ikke så gerne fortælle så meget om det. Men nogle af de unge er meget farlige, forklarer imam Mohamed Abdou.

Imamen blev selv meget overrasket at opdage, at det var Omar Abdel Hamid El-Hussein, der stod bag weekendens terroranslag i København.

- Han har bare gjort de her ting uden tanke. Når han var vred, som jeg har forstået på ham, så var han bare blind, siger Mohamed Abdou.