Her er regeringens 12 nye tiltag mod terror

16x9

Under overskriften "Et stærkt værn mod terror – 12 nye tiltag mod terror" præsenterede regeringen torsdag sin plan for at forhindre terrorangreb i Danmark.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, justitsminister Mette Frederiksen og forsvarsminister Nicolai Wammen fremlagde 12 punkter til, hvordan de mener terror skal bekæmpes.

Et centralt punkt i planen er, at både PET og politiets beredskab skal styrkes, så der bliver bedre mulighed for at overvåge kriminelle miljøer og enkeltpersoner.

- Enlige terrorister udgør en særlig udfordring. De efterlader sjældent spor. Vi står altså med nye udfordringer, som kræver nye svar, det er udenfor diskussion, at vi skal have et stærkt værn mod terror, siger Helle Thorning-Schmidt.

Styrkelsen af politiets it-kapacitet skal blandt andet gå til at holde øje med truende adfærd på de sociale medier, herunder befolkningens Facebook-opdateringer for ad den vej at spotte potentielle gerningsmænd, hedder det i regeringens antiterror-pakke.

Samtidig vil regeringen styrke PET’s kapacitet til at analysere og bearbejde indhentede efterretninger og følge udviklingen i det generelle trusselsbillede.

Regeringen vil blandt andet styrke beredskabet i de politikredse, der særligt bliver belastet, og de operative overvågningsopgaver i PET.

Arbejdet med de 12 nye tiltag blev sat i gang efter terrorangrebet i Paris i begyndelsen af januar, og er således ikke udarbejdet på grundlag af weekends angreb i København.

Der kommer en samlet rapport, når politiet og politiets Efterretningstjeneste (PET) har vurderet weekendens terrorangreb i København, som kostede to civile livet og sårede fem politibetjente, oplyser Helle Thorning-Schmidt, der ikke vil udelukke at et samlet register over overvågningskameraer kan blive nødvendigt.

Styrket indsats mod foreign fighters
Som en del af regeringens nye terrorplan afsættes også 415 millioner kroner til at indhente oplysninger om terrorister i udlandet.

- Vi styrker Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) mulighed for at bryde den kryptering, som terroristerne også er så opmærksomme på, siger forsvarminister Nicolai Wammen.

Kritik fra blå blok
Planen er fra flere af de borgerlige partier samt SF blevet kritiseret for ikke at tage hånd om de problemer, som de mener har vist sig i forbindelse med weekendens angreb i København. For eksempel at politiets udstyr ikke har været i orden.

Til det siger justitsminister Mette Frederiksen:

- Det siger sig selv, at dansk politis udstyr selvfølgelig skal være i top. Vi foreslår et generelt løft af politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET. Det må være en politifaglig vurdering, hvordan pengene skal bruges, siger justitsminister Mette Frederiksen om flere penge til politiet.

Thorning: Vi bliver desværre aldrig færdige
På pressemødet fortalte Helle Thorning-Schmidt at partierne bag politiforliget og forsvarsforliget nu vil blive indkaldt til forhandlinger. Noget skal ifølge statsministeren udmøntes i konkret lovgivning, mens andet kræver flere midler enten her og nu eller på længere sigt.

Men når det arbejde er overstået, er de politiske initiativer mod terror langt fra ovre, lyder det fra statsministeren.

- Jeg tror desværre aldrig, vi bliver færdige, for truslen ændrer sig hele tiden, siger hun og fortsætter.

 - På baggrund af weekendens angreb i København vil der være evaluering, og det kan betyde, at vi fra politisk hold skal gøre mere. Vi ønsker at bevare et Danmark, hvor borgerne har stor frihed, og hvor retssikkerheden vægtes højt. Det Danmark skal vi værne om. Vi må ikke lade os kue til at forrykke den balance, som, vi synes, er rigtig, siger Helle Thorning-Schmidt.