Forening mod spiseforsstyrelser: Noget af det værste vi har set

16x9
Steen Andersen, der er generalsekretær for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, er forarget over modemagasins brug af modelbillede. Foto: TV 2/Scanpix

- Det er usmageligt. Det er ikke noget, man kan være bekendt at bringe.

- Det er usmageligt. Det er ikke noget, man kan være bekendt at bringe. Dels fordi det viser en pige, der tydeligvis ikke har det godt, ser usund ud og formentlig er syg, og dels fordi, det er en voldsom provokation for dem, der slås med en spiseforstyrrelse, som har brug for noget sundt at se på, og som har ikke brug for at blive bekræftet i, at det kan være godt at se sådan ud.

Sådan siger generalsekretær for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade til TV 2 efter at have set det billede af en ultratynd model, som modemagasinet Cover har bragt i deres seneste nummer.

Billedet fra Cover har nu betydet, at Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade vil opsige en aftale fra 2007 om et etisk charter med modebranchens organisation DAFI, som går ud på at sikre nogle standarder og fortælle omverdenen, at de skal arbejde efter et sundt modeideal.

'Det seneste eksempel fra Cover viser, hvor lidt branchen har styr på sig selv og sine medlemsvirksomheder. DAFIs medlemmer er tilsyneladende fuldstændigt ligeglade med, hvad de har skrevet under på, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Covers billede har også fået hundredvis af danskere til tasterne og Covers Facebook-side er i løbet af dagen blev plastet til med tilsvinger og løfter om 'aldrig at købe bladet igen'. Covers stifter Malene Malling har tidligere i dag over for TV 2 erkendt, at billedet aldrig skulle have været bragt.

Steen Andersen forstår godt reaktionen.

- Jeg tror ikke, jeg har set et meget værre billede - bortset fra det af den italienske fotomodel (Isabella Caro, red), der døde af sin spiseforstyrrelse.

- Jeg har set mange, der har en spiseforstyrrelse, og pigen her kunne meget sandsynligt lide af en alvorlig en.

Pigen er i stald hos modebureauet Scoop Models, og det har generalsekretæren kun hovedrysten tilovers for.

- Scoop Models direktør Bente Lundquist er den eneste, der altid siger, at der ikke er noget problem i modebranchen, og at der ikke er syge modeller. Det er hendes mantra.

- Nu ser vi, at en model fra hendes bureau har en spiseforstyrrelse. Vi må selvfølgelig åbne døren for, at pigen har en fysisk sygdom, men uanset hvad, så er det et helt forkert signal at sende ud.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Bente Lundquist, men det er endnu ikke lykkedes.

Hun siger dog til Ekstra Bladet, at det er dødsfald i familien, der har gjort, at modellen har tabt sig, og at hun ikke har anoreksi.

- Jeg synes ikke, at det billede skulle have været bragt. Men vi ser jo ikke billederne, inden de kommer i bladet, så jeg har ikke vidst, at Cover ville bruge det billede af Lululeika, siger hun til avisen.

For at forhindre mindske antallet af unge og særligt modeller, der ender med en spiseforstyrrelse, har Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade sammen med Danish Fashion Institute og Københavns Kommune siden 1. september 2014 tilbudt et gratis sundhedstjek, så modeller anonymt kan finde ud af, om de lider af en spiseforstyrrelse.  

- Modelbureauerne har haft mulighed for at sende deres modeller til sundhedstjek, men det er stort set ikke sket, hvilket er rigtig skræmmende, fordi vi jo kan se de rigtig tynde modeller på catwalken.

- Jeg har lavet magasiner i over ti år, og denne gang har jeg desværre lavet en stor fejl, som jeg gerne vil sige undskyld for, siger Covers stifter Malene Malling.

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Thursday, February 19, 2015

Ikke første gang

Af Anna Bjørk Andersen

Det er ikke første gang, at modelbureauet Scoop Models har fået kritik for, at deres model er alt for tynd.

I sommeren 2014 følte Matas sig nødsaget til at trække deres 'SKØN'-magasin tilbage, efter at massevis af danskere reagerede voldsomt på et billede i bladet.

Billedet var af Scoops Models model Marine Deleeuw.

Dengang lød meldingen fra direktør Bente Lundquist, at hun ikke var syg, og at bureauet ikke ønskede syge piger