Nyheder

Rathsack: Opsigtsvækkende gerningsvåben

Anklager Stig Fleischer oplyser til tv2.dk, at den formodede gerningsmand under weekendens skudattentater anvendte en M95 automatriffel, som er standardvåbnet i det danske forsvar.

Det valg overrasker den tidligere jægersoldat, Thomas Rathsack.

- Det er helt klart et opsigtsvækkende valg. M95 er et våben, der antageligt er meget svært at få fat på.

Han fortæller til tv2.dk, at en variant af det russiske våben, Kalashnikov - eksempelvis AK47 - ville være mere logisk, da det normalt vil være lettere tilgængeligt og lige så let at betjene som M95.

- M95 er let at bruge. Hvis man er rimelig logisk anlagt, er det et våben, man kan bruge uden grundigere træning, siger Thomas Rathsack

Det er endnu uvist, hvordan det er lykkedes den formodede gerningsmand at få fat i en M95, men Rathsack har et bud.

- Det er sandsynligvis stjålet fra forsvaret, siger han.

Thomas Rathsack kender våbnet særdeles godt fra sin karriere.

- Jeg har selv brugt karabinversionen meget i forsvaret. Det er et våben som forsvaret har haft siden 1995, og som nu er ved at blive udfaset til fordel for den nyere model, M10.

M95 er en videreudvikling af den amerikanske automatriffel M16, som det amerikanske forsvar har brugt siden 1962 - og stadig bruger i modificere udgaver.

Ud over det danske politi og forsvar bruges M95 af det hollandske militær, de svenske og britiske specialstyrker, en række canadiske militær- og politistyrker samt Islands fredsbevarende styrker.