Nyheder

Helle Thorning til danske jøder: Vi kan ikke undvære jer

Det var en tydeligt berørt statsminister, der søndag formiddag besøgte synagogen på Krystalgade i København, hvor 37-årige Dan Uzan i nat blev dræbt af skud.

- Det er en dybt tragisk begivenhed, og vores tanker går i dag til de pårørende, der sidder med et ubegribeligt tab. Vi kan ikke tage sorgen fra dem i dag, men mit budskab er, at hele Danmark føler med jer. Hele Danmark føler ikke bare med de pårørende, men hele det jødiske samfund, som føler, at de er blevet ramt i nat, sagde Helle Thorning-Schmidt.

- Det jødiske samfund er en stor og integreret del af det danske samfund. Vi kan ikke undvære jer, og I skal vide, at vi er sammen med jer om jeres sorg i dag og i den kommende tid. Vores tanker går til jer. Vi holder hinanden i hånden. Og i fællesskab vil vi skærme det danske samfund mod et angreb som det, vi har set i nat. Det er ikke det Danmark, vi ønsker. Vi vil have et Danmark, hvor man er fri til at vælge sin religion, hvor man kan dyrke sin religion i frihed, og vi vil ikke have et Danmark, hvor man skal risikere det, der er sket her ved synagogen i nat.

Hun besøgte synagogen blandt andet sammen med blandt andre overrabbiner Bent Lexner, som havde et klart budskab om, at det jødiske samfund sammen ville komme stærke gennem sorgen. Samtidig rettede han en tak til Helle Thorning-Schmidt og de øvrige folkevalgte politikere.

- Vi skal være taknemmelige for, at vi har et godt beredskab og et politi og nogle folketingsmedlemmer og ministre, der er med os i vores sorg, sagde han.

Terrorhandlingen startede, da en mand skød med et automatvåben mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København lørdag omkring kl. 15.30, hvor den svenske tegner Lars Vilks deltog i det debatarrangement. Her mistede den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard livet, og tre betjente blev såret.

Kl. 00.43 natten til søndag blev der skudt mod synagogen i Krystalgade. Her blev 37-årige Dan Uzan dræbt, mens to betjente blev såret.

Det er formodentligt kun en gerningsmand, der stod bag begge angreb. Han blev dræbt i en skudveksling med politiet omkring kl. 5 søndag morgen nær Nørrebro Station.