Nyheder

Ukraine føler sig snydt: Putin fik hvad han ville

Her dagen efter en fredsaftale om våbenhvile i Ukraine blev indgået af stats- og regeringsledere fra Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig, sidder ukrainere tilbage med en følelse af, at den russiske præsident Vladimir Putin har fået det, han ville have.

Sådan lyder vurderingen fra TV 2's korrespondent Ulla Terkelsen, der lige nu befinder sig i den ukrainske hovedstad Kiev.

- Overskriften i avisen Kiev Post, som er den engelsksprogede avis her i byen, er, at Vesten har ’solgt ud’ til Rusland. Man synes, russerne har fået det, de vil have. De har fået lov til at beholde Krim-halvøen, som slet ikke er blevet nævnt i forhandlingerne, og så har russerne fået lov til at fremprovokere en ændring for, hvordan der skal regeres, leves og styres i de områder, som de prorussiske separatister har overtaget med våbenmagt. Det vil sige, at man kan få noget ud af at bruge den slags magt, siger Ulla Terkelsen og tilføjer:

- Herudover mener de også, at det er et problem, at grænsen ikke er blevet lukket, så Ruslands trafik ind og ud til deres venner, separatisterne, ikke bliver forhindret.

Håbet er ikke stort

Mens de fire stats-og regeringsledere i 17 timer sad rundt om forhandlingsbordet, blev våben fra Rusland kørt ind i de østlige områder af Ukraine, og natten igennem er de voldsomme kampe fortsat.

- Der bliver kæmpet helt til stregen - om de holder op med det natten mellem lørdag og søndag, må vi vente og se, siger Ulla Terkelsen med henvisning til, at våbenhvilen ifølge aftalen skal træde i kraft søndag den 15. februar.

- Håbet om, at det lykkes, er ikke særligt stort her, hvor jeg befinder mig.

Samme skepsis har EU's stats- og regeringschefer, som på et topmøde i Bruxelles torsdag aften besluttede at gennemføre de planlagte sanktioner mod Rusland på trods af fredsaftalen.

- Vi vil gerne se handling på jorden, før vi ændrer vores holdning fra EU's side. Mit budskab til russerne er klart - hvis vi ser konkret handling på jorden, så skal vi tilbage til forhandlingsbordet, og så kan vi godt diskutere sanktioner. Men hvis man optrapper, så er der også flere sanktioner på vej, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt til TV 2's korrespondent Lotte Mejlhede efter mødet.

Det betyder, at EU mandag vil føje 19 nye navne, samt ni organisationer til sanktionslisten over russere og ukrainere, som spiller en rolle i konflikten. Det betyder blandt andet, at de bliver ramt af indrejseforbud og får indefrosset deres midler i EU-landene.