Så meget blev der gjort for at redde amerikansk gidsel

16x9
Der blev ifølge præsident Obama brugt "enorme ressourcer" på at redde Kayla Mueller ud af hendes fangeskab. Foto: Scanpix

Adskillige dusin elitesoldater fra blandt andet Navy SEAL og Delta Force, intense forhandlinger og ildkampe. Det var blandt andet, hvad den amerika

Adskillige dusin elitesoldater fra blandt andet Navy SEAL og Delta Force, intense forhandlinger og ildkampe.

Det var blandt andet, hvad den amerikanske regering brugte af mandskab, tid og kræfter, på at få den nu dræbte 26-årige amerikanske hjælpearbejder, Kayla Mueller, vristet ud af terroristernes kløer. Det fortæller en unavngiven kilde hos de amerikanske myndigheder til CNN.

Ifølge den anonyme kilde, fandt amerikanske soldater - efter en længere kamp mod Islamisk Stat - endda beskeder på væggene i de celler, hvor Kayla Mueller og de øvrige gidsler havde opholdt sig. Men de kom desværre for sent.

Onsdag tog USAs præsident Obama officielt til genmæle over for kritiske røster, der hævder, at der ikke blev gjort nok for at redde Kayla Mueller og hendes medgidsler ud af deres fangeskab hos Islamisk Stat.

- Det er ikke rigtigt at sige, at den amerikanske regering ikke har gjort, hvad vi kunne. Vi har brugt enorme ressourcer, hvad vi altid gør for at befri fanger eller gidsler hvor som helst i verden, slog præsidenten fast i en tale til de amerikanske medier.

Derudover skulle blandt andet den amerikanske senator John McCaine have fløjet til Iraq og Qatar, for forhandle med gidseltagerne.

Ifølge en talskvinde for den dræbte kvindes familie, var Kayla Muellers forældre desuden løbende i kontakt med Det Hvide Hus, omkring deres datters situation. Familien har ikke officielt beklaget den amerikanske regerings indsats.

Tirsdag bekræftede de amerikanske myndigheder, at Kayla Mueller var blevet dræbt af Islamisk Stat. Hun havde været holdt som gidsel siden august 2013.

Gidsler dræbt af Islamisk Stat

19. august 2014:  Video af drabet på den amerikanske journalist James Foley offentliggøres. Foley blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012.

2. september 2014: Den amerikanske journalist Steven Sotloffs henrettelsesvideo offentliggøres. Scotloff blev bortført i Aleppo i Syrien i 2013.

13. september 2014: En video viser David Haines' henrettelse. Britiske Haines blev bortført i Syrien i 2013.

3. oktober 2014: IS offentliggør en video med drabet på briten Alan Henning. Alan Henning blev bortført den 27. december 2013.

16. november 2014: En video med drabet på Peter Kassig, en tidligere amerikansk soldat, rammer internettet. Kassig forsvandt i Syrien 1. oktober 2013, hvor han var nødhjælpsarbejder. 

24. januar 2015: IS offentliggør en video, hvor det japanske gidsel Kenji Goto. Han holder et billede med et andet japansk gidsel, Haruna Yukawa, hvis hoved er afhugget. På videoen siger Kenji Goto, at IS kræver en irakisk kvindes løsladelse i Jordan.

31. januar 2015: En video viser, at en mand iført hætte skærer halsen over på japaneren Kenji Goto.

3. februar 2015:   Den jordanske pilot Muath al-Kasaesbeh meldes dræbt af Islamisk Stat. En video viser angiveligt henrettelsen, hvor han bliver brændt levende. Piloten blev taget til fange i december 2014, da hans F-16-fly styrtede ned ved Eufrat-floden i det nordlige Syrien. Ifølge den jordanske regering blev Muath al-Kasaesbeh dog dræbt allerede 3. januar.