Nyheder

50.000 ude af dagpengesystemet: 'Det er så alvorligt'

- Det er simpelthen så alvorligt det her. Det er et dagpengesystem, der ikke fungerer. Det er mange tusinde mennesker, der falder ud af systemet.

Så kontant er meldingen fra Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, efter nye tal fra AK-Samvirke viser, at i alt 50.648 personer har mistet retten til dagpenge siden januar 2013.

Da den omstridte dagpengereform, hvor man halverede dagpengeperioden fra fire til to år og derudover fordoblede genoptjeningsperioden fra seks til 12 måneder, blev vedtaget, vurderede den daværende VK-regering, at højst 4000 dagpengemodtagere årligt ville miste deres forsørgelse.

Dette har dog vist sig langt fra at være rigtigt, og derfor mener Johanne Schmidt-Nielsen, at den nuværende regering hurtigst muligt bør ændre dagpengeperioden.

- Det er et permanent problem, og derfor skriger det også på en permanent løsning. Jeg synes, at Helle Thorning skulle droppe den syltekrukke, som kommissionen er, og sørge for at få forhandlingerne sat i gang med det samme, så vi kan få løst det her problem, siger Johanne Schmidt-Nielsen med henvisning til, at regeringen har nedsat en dagpengekommission og vil afvente dens anbefalinger senere på året, inden man foretager sig noget.

Flest 3F'ere er røget ud

I alt 16.700 personer mistede retten til dagpenge i 2014, og opgørelsen fra AK-Samvirke viser, at næsten hver fjerde af dem var fra 3F's a-kasse. I alt røg 4.062 3F'ere ud af dagpengesystemet. I HK’s a-kasse havde man ca. 1.800 medlemmer, som mistede dagpengene, og i FOA’s A-kasse mistede ca. 1.700 medlemmer dagpengeretten.

En af de fagforeninger, der mærker frustrationen hos medlemmerne, når de ryger ud af dagpengesystemet, er Dansk Metal, hvorfra 650 personer mistede retten til dagpenge i 2014.

Og her er man enig med Enhedslisten - dagpengesystemet skal ændres - hellere i dag end i morgen.

- Vi har fra starten af råbt op om, at det er fuldstændigt sindssygt, at man halverer dagpengeperioden midt i krisetiden. Hvad har man tænkt på?, siger faglig sekretær Jacob Harris til TV 2.

- Det er et rigtig dumt resultat, den borgerlige regering lavede den gang, og nu betaler vores medlemmer, som er håndværkere, regningen.

Hør Jacob Harris uddybe, hvad han mener om dagpengereformen:

Dagpenge - opgørelse fra sep 14

I september sidste år lavede Styrelsen for Arbejdsmarked og rekruttering en oversigt over, hvordan det var gået for de 41.000 personer, der på det tidspunkt havde mistet retten til dagpenge.

20,1 procent havde fået arbejde.

15,2 procent var kommet på midlertidig arbejdsmarkedsydelse.

14,8 procent var kommet på kontanthjælp eller uddannelseshjælp.

11,6 procent havde hverken job eller får ydelse

11,3 procent var kommet på SU.

7,3 procent var kommet i seniorjob.

7,5 procent var kommet uddannelsesydelse.

4,7 procent var gået på efterløn eller lignende.

4,5 procent var kommet på sygedagpenge.

2,7 procent havde formået at genoptjene deres ret til dagpenge.

0,2 procent var kommet i jobrotation.