Vand skal drikkes fra hanen - men kan åbenbart også sælges

En halv liter postevand for ti kroner. I en simpel papkarton. Umiddelbart lyder det som en vare, der ville være svær at sælge.

En halv liter postevand for ti kroner. I en simpel papkarton.

Umiddelbart lyder det som en vare, der ville være svær at sælge. Ikke mindst, når der med store bogstaver står på kartonen: ”Drik altid vand fra vandhanen, når du har muligheden.”

Men det er faktisk lykkedes tre unge danske iværksættere at sælge produktet Postevand, der – ganske som navnet siger – er almindeligt, dansk vandværksvand.

Postevand er mere end en forretningside. Det er også et forsøg på at gøre danske forbrugere opmærksomme på det miljømæssigt absurde i at betale i dyre domme for kildevand på plastikflasker. Plastikflaskerne og transporten af dem er nemlig en CO2-belastning hvert år på mere end 25.000 tons alene i Danmark.

Faktisk svarer CO2-udslipppet fra en liter kildevand – købt på to halvliters plastikflasker – til CO2-udslippet fra at køre en kilometer en nyere bil.

Fokus på plastik-vandflasker
- Vi blev opmærksomme på, at der i Danmark sælges millioner af  plastikvand hvert  år. Til trods for, at vi har noget af det bedste grundvand i verden. Vi besluttede os derfor for at ville lave det bedste alternativ til at drikke vand fra hanen og derfor har vi lavet Postevand. Postevand er dansk postevand på miljøvenlig FSC karton. Vi opfordre dansker til altid at drikke vand fra hanen hvis de har mulighed for det, men når de er på farten og ikke har drikkedunken med skal de tænke sig godt om og vælge det bedste alternativ. Det er det vi ønsker at være, siger en af medstifterne af Postevand, Jesper Krogh Kjeldsen.

Han og de øvrige grundlæggere var ved at uddanne sig som Kaospiloter, da de besluttede sig for at undersøge, hvordan de bedst kunne sætte fokus på det voldsomme forbrug af plastikvandflasker. De besluttede sig for, at skabe deres eget alternative produkt med miljøvenlig emballage og klar besked om, at indholdet var postevand – hverken værre eller bedre end vandet i vandhanen.

- Vi fortæller tingene som de er: Træf et valg. Vi vil gerne være et bæredygtigt alternativ, og have folk til at tænke over tingene. Det synes jeg ikke er en smart ide, det synes jeg faktisk er sund fornuft, siger Jesper Krogh Kjeldsen.

Nej tak til eksport
Postevand får vand fra et vandværk på Fyn, og hældes på kartoner på et mosteri lige i nærheden. Salget foregår blandt andet i Føtex, men initiativtagerne afviser pure tanken om, at Postevand skal udvikle sig til en eksportsucces. Dertil er transporten af vandet simpelthen for stor en miljøbelastning.

- Aldrig i livet. Postevand skal være en del af løsningen, ikke en del af problemet. Jeg vil gerne eksportere det her koncept til udlandet, men du kommer ikke til at se Postevand køre lastbiler til Sydfrankrig, siger Jesper Krogh Kjeldsen.

Jesper Krogh Kjeldsen
Jesper Krogh Kjeldsen Foto: TV2

Fakta om vand på flaske:

Meget af det vand, der sælges i Danmark, kaldes ”kildevand”, selv om vandet ikke kommer fra en kilde i ordets egentlige betydning. I stedet stammer vandet typisk fra grundvandsboringer – altså samme sted, som vandværker henter deres vand.

Københavns Energi, der står for drikkevandsforsyningen til hovedstadsområdet, har flere gange sammenlignet vandkvaliteten i postevandet med indkøbt kildevand på flaske. Den eneste forskel prøverne afslørede, var at kvaliteten af flaskevandet var mere svingende – mens kvaliteten af postevandet var mere ensartet.

I 2012 var CO2-udslippet fra det danske forbrug af flaskevand (incl. produktionen af plastik-emballage) over 25 millioner kilo. Det svarer til det samlede udslip, hvis alle Danmarks 2,3 millioner biler kørte 94 kilometer hver.

En liter postevand ”koster” 0,0002 kg. CO2, før det når ud af vandhanen i et københavnsk hjem. En tilsvarende liter flaskevand koster 900 gange mere CO2.

Kilder: Politiken, BT, Københavns Energi m.fl.