Nyheder

Thorning: Vi skal se handling fra russerne, før vi dropper sanktioner

Trods den netop indgåede fredsaftale fastholder EU nye sanktioner mod Rusland. Det fortæller statsminister Helle Thorning Schmidt efter det første topmøde i Bruxelles mellem EU's stats- og regeringschefer sluttede ved 22-tiden. 

- Vi har lagt nogle sanktioner til rette, som skal starte på mandag. Vi har besluttet, at de skal fortsætte, og vi fastholder de konklusioner, som vores udenrigsminister har draget tidligere på ugen, siger statsminister Helle Thorning Schmidt til TV 2's korrespondent Lotte Mejlhede. 

Ifølge statministeren skal man se handling på jorden, før EU genovervejer sanktionerne mod Rusland. 

-Vi vil gerne se handling på jorden, før vi ændrer vores holdning fra EU's side. Mit budskab til russerne er klart - hvis vi ser konkret handling på jorden, så skal vi tilbage til forhandlingsbordet og så kan vi godt diskutere sanktioner, men hvis man optrapper, så er der også flere sanktioner på vej. 

Mulighed for yderligere sanktioner mod Rusland

EU vil mandag føje 19 nye navne til sanktionslisten over russere og ukrainere, som spiller en rolle i Ukrainekonflikten, fortæller EU-diplomater til Reuters.

- Jeg kan bekræfte, at på mandag vil vi publicere listen uanset Minskaftalen, fortæller en diplomat til Reuters.

EU-præsident Donald Tusk fortæller efter EU-topmødet til Reuters, at sanktionerne står ved magt for at presse Rusland til at omsætte Minsk-aftalen til handling. Og nævner at man vil "reagere yderligere hvis nødvendigt."

I mandags vedtog EU's udenrigsministre en fastfrysningen af europæiske konti og indrejseforbud for yderligere 14 ukrainske seperatister og fem russiske foruden ni organisationer. Men man valgte at udskyde implementeringen til mandag den 16. februar på grund af de forestående fredsforhandlinger i Minsk.

Milliardstøtte til Ukraine

Verdensbanken meddelte samtidig her til aften, at den er klar til at låne Ukraine op til to milliarder dollar (godt 13 milliarder kroner) i år. Beløbet er en del af en international hjælpepakke.

- Jeg meddeler hermed, at Verdensbanken er klar til at forpligte sig med op mod to milliarder dollar i 2015 til at støtte Ukraines folk på baggrund af de nuværende økonomiske, finansielle og geopolitiske udfordringer, lød det fra Verdensbankens chef, Jim Yong Kim.

Deruodver meddelte Den Internationale Valutafond, IMF tidligere torsdag, at fonden sammen med en gruppe lande vil give en lånepakke til Ukraine på mere end 40 milliarder dollar (263 milliarder kroner) i alt. Pengene skal udbetales over en periode på fire år.