Nyheder

Pokerspil i Minsk med Ukraine som indsats

28 præsidenter og statsministre kom i dag til EU topmødet i Bruxelles med den samme mine som amatører, der kommer ud fra et pokerspil og tæller fingrene for lige at se, om de nu alle sammen er der endnu. Nogen havde en mening, men de fleste ville lige vente og se, hvad der egentlig var kommet ud af præsident Putins livtag med Angela Merkel og Francois Hollande i Minsk i formiddags. 

Jo mere erfaring, de havde med Ruslands præsident, jo mere skeptiske var de. Dalia Grybauskaite er præsident Litauen, som grænser til Rusland, og hun tvivler. Løsningen i Minsk er "absolut svag", for de sikrer ikke Ukraines grænser mod de russiske kampvogne. Hun mener, at alt aftaler om hvad der faktisk sker på landjorden. Minsk-aftalen fra september sidste år var endnu vigtigere, men blev gennemhullet. Så Grybauskaite ser ingen grund til at ophæver de sanktioner mod Rusland, der skal træde i kraft på mandag.

Finland er også nabo til Rusland med en lang og vanskelig historie. Men den finske statsminister Alexander Stubb anstrengte sig for at se det gode i aftalen.

-Jeg synes, vi skal give freden en chance, sagde han. Jeg er lad for at Merkel og Hollande er lykkedes med at få en fredsaftale, tilføjede han. Men han mindede også om, at flere tusinde er døde, siden den seneste fredsaftale blev underskrevet.

Stubb var en af de mest, der anstrengte sig mest for at have tiltro til Vladimir Putin. Det er en "make or break" situation, sagde han. Han lagde op til at droppe de sanktioner mod Rusland og mod separatisterne, som skal træder i kraft næste uge, med minde de bliver ophævet inden mandag morgen. Og han lagde op til en "normalisering" af forholdet til Rusland, men uden at sige, hvornår og hvor langt.

Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt placerede sig cirka midt mellem Finland og Litauen. 

Hun mindede om, at den første Minsk aftale er blevet brudt adskillige gange, og sagde, at det er nødvendigt at opretholde presset på Rusland. 

Derfor mente Thorning, at det afgørende er at se på, hvad der konkret kommer til at ske på landjorden her i weekenden. Først derefter kan man afgøre, om næste uges sanktioner over for Rusland kan aflyses. Men den danske statsminister lagde op til, at hun vil følge det flertal der viser sig på topmødet. For Danmark er det vigtige, at der bliver enighed mellem EU-landene. Så hun lagde op til først og fremmest at lytte til, hvad Merkel og Hollande har at sige om det resultatet, der har med fra Minsk.