Nyheder

Unikke billleder: Sådan ser Månens bagside ud

Nye optagelser fra USAs rumagentur NASA giver for første gang et helt unikt billede af, hvordan Månens bagside ser ud.

Billederne er sat sammen af fem års optagelser fra rumsonden Lunar Reconnaissance Orbiter - der har udsigt til Månens bagside.

Da Jordens nærmeste nabo altid vender samme side mod os, er bagsiden ikke synlig fra jordoverfladen - og det var først i 1960'erne de første fotos af bagsiden blev taget.

Siden 2009 har Lunar Reconnaissance Orbiter sendt ekstremt detaljerede optagelser af Månens bagside ned til os - og nu har NASA gjort dem tilgængelige i en lille film.

Filmen er delt op i to sekvenser - i den første halvdel ses månen foran den roterende Jord - som den ser ud gennem en kikkert på afstand.

Den anden sekvens viser, hvordan månen ser ud, når rumsonden er placeret tæt på og optager månens overflade med en vidvinkel-linse.

Billederne afslører flere ting fra Solsystemets dramatiske fortid - blandt andet det gigantiske Aitken-basin, der er et af de største kratere i Solsystemet.

Krateret måler 2.500 kilometer i diamater og er 13 kilometer dybt - det stammer fra et sammenstød med et andet himmellegeme engang i Solsystemets barndom.