Nyheder

Udkantskommune: Derfor har vi succes

Hurtigt internet og gode børnepasningsmuligheder.

Det er to af de faktorer, som betyder ekstra meget, når danskere overvejer, om deres næste adresse skal være i en udkantskommune.

Det vurderer professor MSO og kulturforsker ved Syddansk Universitet Johs Nørregaard Frandsen, der blandt andre fremhæver Varde Kommune som godt eksempel.

- Mange landkommuner har forstået at gøre noget ved blandt andet det med børnepasning og hurtigt internet, som er det mest afgørende for, hvor folk flytter hen. Det har blandt andre Varde kommune været gode til.

I den sydvestjyske kommune har man for et par år siden ført adskillige kampagner, som nu har betydet, at der er lagt fibernet de fleste steder.

- Vi er rigtige glade for, at der nu er fibernet i det meste af kommunen - herudover er der endda også nogle af sommerhusområderne, der har fået lagt fiber ned, siger viceborgmester i Varde Kommune Peder Foldager (V) til tv2.dk.

Rundvisning for tilflytterne

Varde Kommune er blandt de 28 ud af 33 udkantskommuner, der i løbet af det sidste har formået at knække den ellers stærkt nedadgående kurve. Hvor der i 2013 var 247, der sagde farvel og tak til Varde Kommune, var det tal i 2014 kun 116.

Det viser tal, som Danmarks Statistik har trukket for TV 2, og som generelt set tegner et billede af, at det slet ikke står så skidt til i udkantskommunerne, som mange måske tror..

Ifølge viceborgmesteren skyldes den positive udvikling, at man i kommunen er rigtig gode til at tage imod nye borgere. For to år siden besluttede man blandt andet at ansætte en såkaldt bosætningskoordinator, som sørger for at hjælpe tilflyttere med alt fra bolig til fritidstilbud.

- Vores bosætningskoordinator sørger blandt andet for, at der bliver taget godt imod nye borgere og hjælper til med, at de kommer hurtigt på plads, at de bliver tilbudt vuggestueplads, hvis de har brug for for det, eller hvad de nu ellers må have brug for, siger Peder Foldager.

- Vi er også meget opmærksomme på, at tilflyttere får informationer om de foreninger og tilbud, vi har i kommunen. Vi forsøger at hjælpe dem på vej, så de føler, at de bliver integreret og bliver en del af fællesskabet og samfundet. Det, tror vi, er utroligt vigtigt.

Derfor arrangerer man i kommunen blandt andet rundvisninger, så de nye borgere, bliver klar over, hvad der sker i kommunen.

- Varde kommune tæller jo mange små landsbyer udover selve Varde by, som jo er den største. Vi tager folk med ud og viser dem, hvilke tilbud, vi har, så de derfra kan beslutte sig for, hvad de kan tænke sig, og hvor de vil bo, siger viceborgmesteren og forklarer, at det blandt andet er lokale, der er med til at vise rundt.

Har du valgt at flytte til en udkantskommune, så vil vi meget gerne snakke med dig. Udfyld formularen neden for eller send en mail til siag@tv2.dk