Nyheder

Skandaleramte HSBC var narkobaroners foretrukne bank

Listen af møgsager i verdens næststørste bank, britiske Hongkong & Shanghai Banking Corporation (HSBC), forsætter med at vokse.

Således kan et internationalt konsortium af medier, heriblandt Politiken og The Guardian, mandag bl.a. afsløre, at banken i perioden 2005-2007 har hjulpet 106.458 kunder med at gemme 666 mia. kr. på konti i Schweiz – heriblandt 329 danskere, der tilsammen havde 4,8 mia. kr. stående i banken.

Kundelisten, der blev lækket af en tidligere it-medarbejder i banken tilbage i 2008, har indtil videre betydet, at myndighederne i lande som Frankrig, Canada, Indien og Belgien har skrabet mere end 11 mia. kr. ind i skatteindtægter fra borgere, som havde gemt deres formuer i HSBC’s schweiziske afdeling.

Megaforlig efter hvidvask-skandale

Det er imidlertid langt fra første gang, at HSBC er blevet afsløret i at have et lemfældigt forhold til lovgivningen. De sidste par år har banken været i søgelyset i forbindelse med flere kriminelle straffesager, der bl.a. omhandler hvidvaskning af penge for mexicanske narkobaroner.

I den seneste store straffesag omkring hvidvaskning fra 2013 endte HSBC ifølge Bloomberg News med at indgå et forlig på svimlende 1,9 mia. dollar (12,3 mia. kr.) med de amerikanske myndigheder.

Det skete, efter banken var blevet anklaget for ikke at have overvåget og stoppet ulovlige bankoverførsler for mere end 4 mia. kr. samt opkøb af mere end 61 mia. kr. i amerikansk valuta foretaget af latinamerikanske narkokarteller, der brugte metoden til hvidvaskning af penge.

I samme retssag indgik HSBC forlig for at have overtrådt amerikanske økonomiske sanktioner mod lande som Iran, Libyen, Sudan, Burma og Cuba.

Advaret af medarbejder

Omfanget af skandalen blev rullet ud i 2012 i en rapport fra en undersøgelseskomité i det amerikanske senat. Her blev det slået fast, at HSBC undlod at gribe ind, mens mexicanske karteller i perioden 2007-2011 brugte banken til at hvidvaske narkopenge gennem skattely som Cayman Islands, Syrien og Iran.

- Der er tale om et beskidt system, der giver plads til, at sorte penge kan strømme igennem det amerikanske marked, sagde demokraten Carl Levin, der var formand for komitéen, ifølge borsen.dk.

I forbindelse med rapporten blev HSBC’s amerikansk topchef, Irene Dorner, og bankes juridiske chef, Stuart Levey, grillet under høringer i det amerikanske senat.  

Her kom det ifølge Financial Times frem, at en medarbejder i HSBC allerede tilbage i 2002 havde advaret om, at virksomhedens antihvidvask-program var utilstrækkeligt. Det skete i forbindelse med HSBC’s overtagelse af et mexicansk låneinstitut.

- Jeg er meget bekymret over, at (hvidvask, red.) komitéen ikke fungerer ordentligt. Jeg er faktisk foruroliget. Jeg er meget tæt på at gribe telefonen og ringe til din chef, skrev John Root, daværende direktør for HSBC’s overholdelse af det etiske regelsæt i Latinamerika, til sin kollega i Mexico, Ramon Garcia Gibson.

Skandalen betød, at direktøren for HSBC’s etiske regelsæt, David Bagley, trådte tilbage i 2012.

Passive Skat

Det er endnu uvist, hvad den nye afsløring af HSBC’s hemmelige forvaltning af privatformuer i Schweiz får af konsekvenser for banken. Indtil videre har flere personer dog modtaget et eftertrykkeligt skattesmæk i deres respektive lande.

Blandt de mest prominente navne er spanieren Emilio Botín, tidligere bestyrelsesformand i pengeinstituttet Banco Santander. Han indgik fornylig et forlig med de spanske myndigheder om at aflevere 1,5 mia. kr. til statskassen.

Frankrig modtog som det første land listen med navne på HSBC’s schweiziske kunder i 2009. Af uvisse årsager har Skat herhjemme undladt at bede om at få udleveret listen.

Men at sagen trækker tydelige tråde til Danmark, hersker der ingen tvivl om.

The Guardian fremhæver i sin dækning af sagen følgende mail vedrørende en kvindelig dansk kunde.

- Al kontakt (skal ske, red.) gennem en af hendes 3 døtre, der lever i London. Kontoejeren bor i Danmark, med andre ord er det af afgørende betydning, da det er ulovligt at have en konto, der ikke er blevet oplyst, i et andet land, skriver en HSBC-ansat i en intern mail ifølge The Guardian. 

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) siger til Politiken, at han nu har bedt om at få listen tilsendt, og at der vil blive foretaget en intern undersøgelse af forløbet i Skat.  

Milliarder af skatteindtægter efter læk af HSBC-kundeliste i Schweiz.

I en række lande har skattemyndighederne indhentet skatteindtægter for flere milliarder kroner, efter man har modtaget den lækkede liste med HSBC-kunder i bankens afdeling i Schweiz. 

Danmark: 0 kr. - Har først bedt om at få udleveret listen efter Politikens afsløringer.

Frankrig: 1,285 mia. kr. siden 2009.  

Spanien: 1,970 mia. kr. siden 2010.

Grækenland: Ukendt beløb siden 2010.  

Belgien: 3,230 mia. kr. Tidspunkt for udlevering af listen er ukendt.

Storbritannien: 1,340 mia. kr. siden 2010.  

Italien: Ukendt beløb siden 2010.  

Tyskland: Ukendt beløb siden 2010.  

Irland: 34 mio. kr. siden 2010.  

Canada: 328 mio. kr. siden 2010.  

Argentina: Ukendt beløb siden 2014.  

Indien: 3,310 mia. kr. Tidspunkt for udlevering af listen er ukendt.

Kilde: Politiken