Nyheder

Isbjørnen Ivan vender hjem i dag

Københavns Zoos ene isbjørn har siden august holdt en tiltrængt pause fra storbyens travlhed. Tiden har han brugt i Skandinavisk Dyrepark, hvor han har boltret sig på de åbne vidder sammen med parkens andre isbjørne. Men nu er tiden kommet til at vende hjem igen.

- Ligesom det er godt for mennesker at få en lille pause, så er det også godt for isbjørne. Skiftende miljøer betyder også noget for dyr, så det var en god chance for Ivan at få et lille pusterum i Jylland. Og han har fungeret godt i de nye omgivelser. Han er jo en venlig bjørn - når man lige tager i betragtning, at han er et farligt rovdyr, fortæller kurator i Københavns Zoologiske Have, Flemming Nielsen, til tv2.dk og tilføjer:

- Ivan har rigtig nydt det, og har boltret sig i det udendørs anlæg. Jeg har hørt rygter om, at det ikke er en isbjørn, men en brunbjørn vi får hjem, fordi han har rullet sig så meget i mudderet.

Trænet inden hjemrejse

Men nu er ferieopholdet altså overstået, og mandag går turen hjemad. Og en tur fra Jylland til Sjælland kræver lidt forberedelse for en isbjørn som Ivan. Derfor har Skandinavisk Dyreparks dyrepassere trænet med Ivan de seneste uger, så han nu er vænnet til at være i den transportkasse, som han skal transporteres hjem i.

- Ivan er ved hjælp af godbidder og kliktræning blevet trænet til at gå ind i kassen af sig selv. Og nu kan døren lukkes bag ham uden problemer. Så vi regner da med, at flytningen forløber uden problemer, selv om det ikke er hverdag at flytte sådan et stort dyr, siger Flemming Nielsen.

Håber på unger næste forår

Ivans besøg i Jylland kom også kærkomment for Ivans mangeårige partner Noelle.

- Noelle var drægtig, og var sat til at nedkomme sidst på året. Og derfor var hun lidt irritabel, og gad ikke at være omkring Ivan. Så det var også godt for hende, siger Flemming Nielsen.

Der kom dog aldrig en unge ud af Noelles graviditet.

- Isbjørne er meget følsomme overfor støj og uro, og desværre ser man ofte at drægtige hunner aborterer eller reabsorberer fosteret. Og det er det, der er sket i dette tilfælde. Vi er ikke i tvivl om, at hun var drægtig.

Og på trods af, at Noelle godt kan blive lidt irriteret på Ivan, så er parret, som har været sammen siden foråret 2007, generelt glade for hinanden. Københavns Zoologiske Have håber nu på, at der kommer små isbjørneunger i den Arktiske Ring til næste forår.

- Det er også derfor, at det er vigtigt at få Ivan hjem nu. Noelle og han skal lige vænne sig til hinanden igen, og så er de i brunst igen om to måneders tid, slutter Flemming Nielsen, som glæder sig til at byde Ivan velkommen hjem til København.

Fakta om isbjørne

- Isbjørne kan blive cirka 2,8 meter lange og veje op til 500 kilo. Det gør den til verdens største bjørneart.

- Vilde isbjørne lever af sæler, fisk, sneharer, polarræve, lemminger, fugle, hvalrosser og mindre hvaler. Isbjørnene er dog ikke blege for at spise ådsler og menneskers efterladenskaber.

- Isbjørne bliver kønsmodne, når de er tre - fire år. Dyrene parrer sig gerne i forårsperioden i månederne marts - maj. Hunden føder som regel to - tre unger.

- Isbjørnen er en god svømmer, men kan også bevæge sig med stor hast på landjorden, hvor den kan opnå en hastighed på 55 kilometer i timen.

- En isbjørn kan blive omkring 25 - 30 år gammel.

- Ivan, som er ni år gammel, er født i Moskva. Han har været i Københavns Zoo siden 2007.

- Noelle, som er 11 år gammel, kommer fra en safaripark i Italien. Hun kom til København i 2005.

- Hvis Noelle og Ivan får unger, kommer ungerne til at indgå i det europæiske avlsprogram, hvor de efter to år sendes til andre zoologiske haver i Europa.